'VGC-college beseft niet wat het aanricht'

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
29/04/2014

De malaise bij het personeel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie is compleet na een reeks examens waar meer dan de helft van de deelnemers voor zakte.

Een deel van het VGC-personeel draagt sinds dinsdag witte armbandjes waarop staat: “niet geslaagd.” Zo willen ze hun ongenoegen kenbaar maken over de examens die de VGC heeft georganiseerd en waarvan de resultaten rampzalig zijn.

Van de 163 interne deelnemers aan het aanwervingsexamen (niveau A, B en C) slaagden er amper 73. Wie niet slaagde, is op 1 juli zijn job kwijt. Wie wél slaagde, moet nog aan een functie-examen deelnemen, zonder zekerheid op een baan.

Bovendien zijn de examens voor de D-niveau’s (arbeiders) nog aan de gang. “De echo’s doen ons het ergste vrezen,” klinkt het bij de vakbonden. “Een lijst met 228 persoonlijkheidsvragen is voor poetsvrouwen die de afgelopen jaren Nederlands leerden een haast traumatische ervaring.”

Dat de kaalslag binnen de VGC-administratie de werking (tijdelijk) zal lamleggen kan moeilijk anders. Schaarbeeks schepen Adelheid Byttebier (Groen) toont zich “ongerust” over de gang van zaken in het gemeenschapscentrum De Kriekelaar. “De bedoeling van de examens was om continuïteit te garanderen. Laat we dat uitgangspunt dan ook vooropstellen,” zegt Byttebier. Bij de Kriekelaar staat de volledige top op straat.

Andere voorbeelden genoeg, ook binnen de VGC-administratie. Zo kan de verantwoordelijke voor het VGC-project Nieuwland zijn biezen pakken, en ziet de directeur Onderwijs vijf van de zes adjuncten vertrekken. De vraagt rijst hoe het nu verder moet: “Mensen hebben nog recht op vakantie. Begin juni zijn ze weg, zonder enige overdracht van kennis,” zegt een insider. “Het VGC-college heeft schoon schip willen maken, maar beseft niet wat het heeft aangericht.”

De examens zijn een zoveelste incident in een lange reeks van conflicten tussen het personeel en het VGC-college. Er was al een opstand van adjunct-directeurs. Er was het ongenoegen over de tijdelijken wier contract telkens opnieuw verlengd werd zonder zekerheid over de toekomst. Maar er was vooral het uitblijven van het personeelsplan. En toen het er in de herfst van vorig jaar toch kwam, brak een staking uit. Het VGC-college schrapte in haar besparingsdrift 55 banen, vooral bij de laagste niveau’s.

Intussen zijn er bij de top van de administratie talloze lege stoelen ontstaan, omdat directeurs op pensioen gingen, of vertrokken: zowel de functies van directeur Welzijn, Personeel, Financiën, Gebouwen, Gezin, Gemeenschapscentra en Thesauriën zijn vacant. Gevreesd wordt dat nu de regering op haar laatste benen loopt, die plaatsjes snel-snel ingenomen zullen worden door ex-kabinetschefs.

Collegelid Bruno De Lille (Groen) liet afgelopen weekend weten dat hij “begrip heeft voor de teleurstelling. Wij hebben er alles aan gedaan om die examens eerlijk en objectief te laten verlopen. Het college zal er alles aan doen om menselijk om te gaan met de gevolgen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni