Cerexhe: 'Brusselaars moeten veel meer in Vlaanderen gaan werken'

© brusselnieuws.be
19/06/2012
Brussels minister van Economie Benoît Cerexhe (CDH) pleit voor een groot tewerkstellingspact tussen de federale regering, de regio’s en de werkgevers. “Brusselaars moeten gaan werken in Antwerpen, Gent, Mechelen en Leuven.”

Woensdag vindt er een interministeriële conferentie plaats van Cerexhes federale collega Monica De Coninck (SP.A). Cerexhe wil daar pleiten voor een tewerkstellingspact, zegt hij aan RTBF-radio.

"Volgens De Coninck komen er binnenkort honderdduizenden jobs vrij in Vlaanderen; die moeten beschikbaar worden voor Walen en Brusselaars", zegt hij. "Brusselaars moeten ook kunnen gaan werken in Gent, Antwerpen, Mechelen, Leuven. Dat is een betere oplossing dan buitenlanders aantrekken om die jobs in te vullen."

Met dat pendelen richting Vlaanderen gaat het de laatste jaren volgens Cerexhe de goede richting uit: tussen 2000 en 2010 steeg het aantal met een kwart.

Volgens cijfers van de FOD Economie pendelen er zowat 40.000 Brusselaars naar Vlaanderen, omgekeerd zijn er dat 240.000.

Taal en opleidingen
Om de mobiliteit richting Vlaanderen te verbeteren, probeert het Brussels Gewest sinds kort de gebrekkige talenkennis van veel werkzoekenden bij te spijkeren met taalcheques, "waarin de investering gestegen is tot 10 miljoen euro."

Maar belangrijker voor Cerexhe is een duidelijk beeld van de arbeidsmarkt. "We moeten nu de beroepen identificeren waaraan de komende tien jaar nood is. Met opleidingen moeten we daar dan op inspelen." Die identificatie van knelpuntberoepen staat voor hem bovenaan op het verlanglijstje.

Dat Brusselaars in Vlaanderen gaan werken, is gezien de demografische evolutie een noodzaak, meent Cerexhe. "We hebben de afgelopen jaren 50.000 extra jobs gecreëerd in het gewest. Maar de actieve bevolking stijgt zeer snel, met 15 tot 20 procent elk jaar. Geen enkele andere stad in Europa kent een dergelijke evolutie."

Ook voor oppositielid Elke Roex (SP.A) is arbeidsmobiliteit een prioriteit. Maar Brussel moet ook en vooral werklozen beter gaan begeleiden, vindt ze. "Vandaag is de begeleiding van werkzoekenden in Brussel te vrijblijvend en niet kwalitatief. Actiris beschikt slechts over 1 arbeidsconsulent per 350 werkzoekenden, terwijl de Europese norm 1 consulent per 60 werkzoekenden voorschrijft", zegt ze.

In 2011 waren er zowat 100.000 werklozen in Brussel, tegenover ongeveer 27.000 vacatures bij Actiris.

Het is niet de eerste keer dat de Brusselse regering een tewerkstellingsplan lanceert. In 2006 lag de focus op meer Brusselse jobs voor de Brusselaar. Maar het aandeel jobs dat naar inwoners van het gewest gaat, is sindsdien amper gestegen en ligt nog steeds onder de 50 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni