Werkloosheid: Brussel blijft kneusje

© brusselnieuws.be
23/03/2012
In 2011 zakte de Belgische werkloosheidsgraad naar het laagste niveau in twintig jaar (8,2 procent). Brussel genoot echter (nog) niet van de heropleving. De daling deed zich vooral in Wallonië voor. Pijnpunt blijft de werkloosheid bij niet-Europeanen.

In vergelijking met 2010 daalde de werkloosheid lichtjes in Brussel (-0,2 procent) maar in de periode 2007-2011 was er in het hoofdstedelijk gewest een toename van maar liefst 7,2 procent (+5.114 personen).

In dezelfde tijdspanne kende Vlaanderen een stagnatie (+0,2 procent) en Wallonië een sterke daling (-6,2 procent). Dat blijkt uit het jaarrapport van de Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling (RVA).

Demografische groei en veel risicogroepen
In vergelijking met Vlaanderen en Wallonië profiteerde Brussel (nog) niet van de heropleving van de economie in 2011. "We stellen vast dat Brussel doorgaans trager reageert op conjunctuurveranderingen," zegt Hugo Boonaert, hoofd van de financiële dienst van de RVA, aan brusselnieuws.be. "Vlaanderen is het meest conjunctuurgevoelig dus daar zien we sneller de gevolgen van een crisis of heropleving."

De RVA wijt de slechte Brusselse cijfers verder aan de sterke demografische groei, terwijl veel banen worden ingenomen door pendelaars uit Vlaanderen en Wallonië. Bovendien zijn risicogroepen zoals jongeren, laaggeschoolden en niet-Europeanen sterker vertegenwoordigd in Brussel.

Bij die laatste categorie blijft België de trieste koploper in Europa. In de laatste vijf jaar is de werkloosheid bij niet-Europeanen nog met 15,5 procent toegenomen. Algemeen directeur Georges Carlens vermoedt dat discriminatie een belangrijke boosdoener is.

Tijdskrediet? Welk tijdskrediet?
Voor het eerst sinds 2002 is ook een voorzichte daling (-1,9 procent) opgetekend van het aantal mensen dat met brugpensioen ging. In de periode 2007-2011 was er verder een sterke stijging van het aantal dienstencheques (+119 procent) en won tijdskrediet aan populariteit (+21,6 procent). Slechts 2 procent van de mensen die genieten van tijdskrediet woont in Brussel, tegenover 70 procent in Vlaanderen en 25 procent in Wallonië.

In 2012 wordt opnieuw een verslechtering van de conjunctuur en dus ook een (kleine) stijging van de werkloosheid verwacht. "Daar is in de eerste maanden van het jaar echter nog niets van te merken," aldus nog Boonaert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni