Elke Roex: 'Tewerkstellingsbeleid mist doel'

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
09/11/2011
De tewerkstellingsmaatregelen van de Brusselse regering missen doel, vindt parlementslid Elke Roex (SP.A). Ze bereiken veel te weinig jongeren en laaggeschoolden.

B russel kampt nog altijd met een flinke jeugdwerkloosheid. Meer dan een op de drie Brusselse jongeren zit zonder werk. Van de 107.000 Brusselse werklozen is vijftien procent jonger dan 25 én vaak laaggeschoold. Roex vindt het dan ook terecht dat in het Brusselse regeerakkoord de focus op jongeren en laaggeschoolden kwam te liggen. Maar in de praktijk blijkt dat van die 'bijzondere aandacht' niet veel in huis komt, zegt Roex. Ze vroeg bij Brussels minister van Economie en Werk Benoît Cerexhe (CDH) de cijfers op van de deelname van jongeren en laaggeschoolden aan de tewerkstellingsprogramma's. Van alle gesubsidieerde contractuelen of geco's (een maatregel die twee derde van het Actiris-budget opslorpt) is slechts 3,4 procent jonger dan 25 en amper 35 procent laaggeschoold. Nochtans staat in het regeer­akkoord dat de geco-banen 'prioritair worden toegekend aan laaggeschoolde werkzoekenden'.

Maar er is meer. De startbanen, een federaal programma bedoeld om jongeren aan het werk te krijgen, komen in Brussel maar voor iets meer dan de helft toe aan laaggeschoolden. En bij de langdurig werklozen die werkervaring willen opdoen via een doorstromingsprogramma (DSP), zijn wel veel laaggeschoolden, maar slechts 16 procent jongeren.

Veel jonge werklozen hebben onvoldoende talenkennis. Toch komen de taalcheques niet bij hen terecht. Slechts 5 procent werd vorig jaar gebruikt door laaggeschoolden onder de 25. Van de ICT-cheques belandde zelfs maar 2,7 procent bij jonge laaggeschoolde werklozen.

Volgens Roex komt dit doordat de werklozen in Brussel nog altijd veel te weinig begeleid en gevolgd worden. Om die begeleiding te verbeteren riep het Brussels Gewest enkele jaren geleden het Contract voor beroepsproject in het leven. Dat contract werd aanvankelijk op vrijwillige basis gesloten, maar in het huidige regeerakkoord staat dat het verplicht gemaakt zal worden voor de min-25-jarigen. Roex: "We zitten nu over de helft van de regeerperiode en nog maar 36 procent van de jonge werklozen heeft zo'n contract." Dit heeft volgens haar te maken met het gebrek aan steun voor de maatregel in de regering. "PS en Ecolo zijn nog altijd beducht voor een jacht op werklozen. En zo is er bij Actiris nog steeds maar één begeleider voor 250 tot 270 werklozen. Dat betekent een à twee uurtjes begeleiding per jaar per werkloze."

De mededeling van Cerexhe, vorige week, dat de jeugdwerkloosheid in Brussel gedaald is, maakt dan ook weinig indruk op Roex. "Als je naar het aandeel van de jongeren in de tewerkstellingsprogramma's kijkt, dan kun je moeilijk zeggen dat dit dankzij hem is." Ze wijst erop dat het Gewest door de nieuwe staatshervorming bijkomende bevoegdheden krijgt om een doelgroepenbeleid te voeren. "Er zal dan toch opnieuw nagedacht moeten worden hoe die doelgroepen bereikt kunnen worden, want nu lukt het niet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni