De vijf hoeken van de wereld: Polen in Brussel, Joachim Lelewel

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
22/09/2011
We hebben nog een Brusselse Pool voor u in de aanbieding. Het gaat om een bekend numismaticus. Numismatici zijn verwant aan filatelisten, maar het zijn zwaardere jongens, aangezien ze geen postzegels verzamelen en bestuderen, maar munten. Joachim Lelewel was er zo één.

Hij werd in 1786 geboren in Warschau, en studeerde en doceerde aan de Universiteit van Vilnius, dat sinds 1795 door de Russen werd overheerst. Hij maakte er in 1830 de patriottische Poolse Novemberopstand mee, die was ontstaan na het foute bericht dat Russische troepen werden gemobiliseerd om de revoluties in Frankrijk en België te helpen neerslaan. Uiteindelijk was het de Poolse opstand die werd neergeslaan, en Lelewel vluchtte via Duitsland en Parijs naar Brussel, waar hij van 1833 tot een paar dagen voor zijn dood (in 1861 in Parijs) verbleef.

Lelewel bestudeerde muntenverzamelingen in heel België. Ook het Penningkabinet van de Koninklijke Bibliotheek heeft van zijn werk geprofiteerd. Maat Lelewel had ook een uitstekende reputatie als historicus en cartograaf. Hij weigerde een post als professor aan de ULB om vanuit Brussel Poolse migrantenverenigingen te bestieren, en schreef ondertussen verschillende werken over de geschiedenis van Polen, alsook zijn historische atlas La géographie du moyen âge, waarvoor hij zelf de kaarten graveerde.

Kachel
In 1847 stichtte hij hier samen met Marx en Engels het 'Demokratische Gesellschaft zur Einigung und Verbrüderung aller Völker'. Lelewel werd ook nog door de Russische schrijver Leo Tolstoi bezocht tijdens diens bezoek aan Brussel in 1861. En ja hoor: Lelewel heeft een herdenkingsplaat gekregen op het huis - Schildknaapstraat 58 - waar hij in Brussel verbleef. Het verhaal gaat dat de Pool zo spaarzaam was dat zijn vrienden zijn onderbuurman zouden hebben betaald om de buis van zijn kachel langs Lelewels kamer om te leiden...

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni