Sportcolumn David Steegen: Penalty

David Steegen
© Brussel Deze Week
12/04/2013
Zolang competitie bestaat, is er discussie. Minstens achttien camera's registreren elke wedstrijd van RSC Anderlecht. Dat heeft verschillende redenen. Anderlecht verkoopt. De trouwe schare spreidt zich immers uit over het volledige land, van Ieper tot in Aarlen. Een dubieuze fase in wedstrijden Waasland-Beveren – Beerschot of Cercle Brugge – OH Leuven zal, met alle respect, minder snel de krant halen dan de wedstrijden van Anderlecht, Club Brugge en Standard.

Het play-offsysteem is gesneden koek voor de media, de supporters en het hele voetbalmilieu. Vanaf de eerste wedstrijd op vrijdag tot de laatste op zondag wordt elke discutabele scheidsrechterlijke beslissing breed uitgesmeerd in de media. De controverse houdt aan tot de volgende speeldag en wordt tegen de clubs uitgespeeld. Scheidsrechters worden, door de enorme heersende inzet, aangeschoten wild. Naar analogie met de internationale competities introduceerde de Koninklijke Belgische Voetbalbond nog meer refs om de topwedstrijden in goede banen te leiden. En toch houdt het debat aan. Het is altijd zo geweest.

In 1920 wonnen de nationale elf hun enige finale ooit in de geschiedenis van het internationale voetbal. België werd Olympisch kampioen in het stadion van Beerschot tegen Tsjechoslowakije. De wedstrijd werd nooit uitgespeeld. Vandaag ondenkbaar maar de Tsjechoslowaken stapten woedend van het veld omdat ze zich benadeeld voelden. Kop van jut was de 72-jarige Engelse scheidsrechter John Lewis. België leidde met twee nul na een, volgens de Tsjechoslowaken, onterecht toegekende strafschop en een buitenspelgoal. Toen de Engelsman de Tsjechoslowaakse speler Steiner van het veld stuurde, was het hek van de dam. De volledige ploeg stapte woedend van het veld, nog voor het laatste fluitsignaal. Het is nog steeds de enige internationale finale die vroegtijdig werd afgebroken. Lewis had eerder, in 1908, een interland tussen Engeland en de Bohemen gefloten. Ook dat treffen verliep tumultueus. De Britten wonnen met 0-4 in Praag. Een erg discutabele strafschop had de Engelsen op weg geholpen. Lewis werd na de wedstrijd door boze supporters aangevallen.

Wanneer de tweede helft van de Premier League wedstrijd in 2008 tussen Fulham en Aston Villa maar niet kon aanvatten omdat de mascotte van de Londense club, Billy The Badger (Billy de Das), maar niet ophield met zijn break dance act op het veld, liep scheidsrechter Chris Foy kordaat het veld van Craven Cottage op terwijl de spelers in de spelerstunnel ongeduldig wachtten. De Das kreeg een rode kaart. De reactie van Billy The Badger was aandoenlijk. "Dassen zijn hardhorige beesten en zien niet goed. Had ik geweten dat de ref de wedstrijd op gang wilde fluiten, had ik opgehouden," verontschuldigde hij zich. Controverse maakt de sport mooi. Zolang de grenzen van het fatsoen maar niet overschreden worden.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni