Sportcolumn David Steegen: Oorlog

David Steegen
© Brussel Deze Week
12/10/2012
AFC Ajax-AZ, de topwedstrijd van het seizoen 2011-'12. Een 'supporter' van Ajax Amsterdam slaagt erin om tijdens de eerste helft het veld te bestormen. Alle veiligheidsdiensten worden in een lange sprint verschalkt.

Vijftigduizend (jawel: 50.000) toeschouwers zien hoe een halvegare AZ-keeper Esteban probeert te schoppen. Langs achter, dat spreekt. De lafaard. De doelman van AZ ziet, vanuit zijn ooghoek, de onverlaat naderen en slaagt erin hem te verschalken. Nadien wreekt de keeper zich door op de gek in te schoppen. Esteban krijgt rood. Naar de letter van de wet. Legisme heet dat, het onvermurwbaar naleven van de regels en regeltjes. Zonder oog te hebben voor de interpretatie, het menselijke. Die had anders kunnen zijn. Men kan ook stellen dat de doelman van Alkmaar Zaanstreek zich bedreigd voelde en dat de onverlaat hem hinderde in de uitoefening van zijn beroep. Het zijn en blijven mensen, en geweld moet altijd veroordeeld worden. Maar nee, de keeper wordt uitgesloten. De voetbalambtenarij heerst.

AZ-trainer Gertjan Verbeek is verbolgen en beslist om het heft in eigen handen te nemen. Hij haalt zijn ploeg van het veld. Het risico van een forfaitscore in het nadeel van zijn club neemt hij erbij. De wedstrijd is later opnieuw gespeeld, achter gesloten deuren.

7 oktober 2012: we maken ons op voor de Clásico: Standard Luik-RSC Anderlecht. Twee echte steden, waarschijnlijk de twee enige van België. Het Prinsdom tegen de hoofdstad.

De prinselijke club beleeft een sportieve crisis. De vurige Luikse fans hebben een actie aangekondigd om het ongenoegen te laten blijken. De spanning is te snijden. Spandoeken die het eigen bestuur aanklagen, worden ontrold.

Beide teams komen klokslag 14.30 uur het veld op. Na de plichtplegingen kan de wedstrijd van start gaan. RSC Anderlecht scoort al snel. En dan breekt de hel los. De harde kern van Standard begint de ene brandbom na de andere het veld op te gooien. Silvio Proto wordt bestookt. De harde kern staat achter hem. Een danteske mensenzee. De spelers zijn niet meer veilig. De Hel van Sclessin is een oorlogsgebied geworden. Het Belgische voetbal krijgt een kaakslag. In één klap terug naar de vergeten onlusten uit de jaren 1970 en 1980, de jaren van het Heizeldrama en de talrijke supportersrellen.

De strapatsen van enkelingen, gedragen door meehuilende wolven, nemen de overhand. De wedstrijd wordt bijna tien minuten onderbroken. Genoeg om het ritme uit de match te halen. Na de lange onderbreking is de ene ploeg de kluts kwijt, en de andere put energie uit de hele heisa die je in vurige voetballanden wel eens meemaakt. Landen die net een oorlog achter de rug hebben.

De arme scheidsrechter staat tussen hamer en aambeeld. Staakt hij de wedstrijd, dan mogen we het ergste vrezen; doet hij het niet, dan wordt het ontoelaatbare gedrag goedgekeurd.

Het weerbarstige publiek krijgt drie waarschuwingen om de bombardementen te staken. Tevergeefs. De spelers van Standard krijgen vleugels. Standard scoort twee doelpunten voor het einde van de eerste helft. RSCA neemt achteraf de overhand, maar voetbalt slecht. Verlamd. Een strafschop wordt gemist, een andere kans op de deklat getrapt.

Ach, de wedstrijd was al voorbij na de elfde minuut. De voetbalsport heeft verloren.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni