Sportcolumn David Steegen: Na Londen, Brussel 2012

David Steegen
© Brussel Deze Week
07/09/2012
Om de zes jaar ondergaat onze geliefde hoofdstad vele verfraaiingen aan wegen en pleinen. Vele Brusselse straten liggen dan open. De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Burgemeesters en schepenen strijden om de herverkiezing, zij zullen de verbeteringen aanwenden om goed bestuur te claimen. De oppositie zal het omgekeerde doen.

Ook de verkeersellende wordt een gewoonte. Het Simonisplein in Koekelberg ligt al maanden open. De omliggende straten en wijken en de groene long die het Elisabethpark is, worden al maandenlang versmacht door de ellenlange files van vrachtwagens, auto's van pendelaars en de voertuigen van werklui die vanuit de provincie aan de talrijke Brusselse werven werken.

De Brusselaar ondergaat het gedwee. Opvallend. Buitenstaanders die de stad aandoen, vloeken. Het is voortdurend zoeken naar oplossingen. Vespa's, scooters en fietsen liggen goed in de markt bij hoofdstedelingen. Men begint anders te denken en meer te bewegen. Maar het is nog te weinig. De hoofdstad heeft lucht nodig.

De sportseizoenen gaan weer van start. Na een geweldige sportzomer zijn de Belgische hockeybeloften (U21) al Europees kampioen geworden door Nederland te verslaan in de dubbele confrontatie. Een derde van de spelerskern bestaat uit Brusselaars. Daar mogen we trots op zijn. De senioren hebben het goed gedaan op de laatste Olympische Spelen. En ook de dames hebben een verdienstelijke prestatie neergezet in Londen afgelopen zomer. Hockey is een kleine sport die niet lang meer klein zal blijven.

De Belgische voetbalcompetitie is al een tijdje bezig. De Brusselse clubs presteren naar behoren. Paars-wit staat tweede in de nationale competitie en heeft zich kunnen plaatsen voor het kampioenenbal, na zes seizoenen Uefa Cup en Europa League. RSC Anderlecht was eraan toe.

White Star Woluwe doet het goed in tweede klasse: ze staan achtste na drie speeldagen. Royale Union Saint-Gilloise staat twaalfde na vier speeldagen en evenveel gelijke spelen. Alleen FC Brussels heeft zijn start gemist. Wanhopen hoeft nog lang niet, het seizoen duurt nog lang, en de Molenbeekse trots verdient krediet. Een heel nieuwe kern een vernieuwd organogram vergen nu eenmaal een aanpassingsperiode.

Er is plaats voor verschillende voetbalclubs in Brussel. Hoe beter ze presteren, hoe beter voor de hoofdstad en voor onze jongeren.

Het moet gezegd, er worden wel degelijk inspanningen geleverd om de recreant en de jonge sporters de nodige infrastructuur te bieden. Zo mogen zelfs de veteranen van Ritterklub Jette al een seizoen lang gebruikmaken van een gloednieuw kunstgrasveld. Deze zomer werd ook het aftandse hoofdveld, een tot op de draad versleten kunstgrasveld van de allereerste generatie - ondergetekende voetbalde er dertig jaar geleden al op -, vervangen door een hypermoderne versie. Onze eerste wedstrijd, een vriendenwedstrijd tegen gemeentegenoot RSD Jette, verloren we, maar het gevoel was fantastisch.

Nieuw veld en - minstens even goed - nieuwe douches. Alle sportievelingen van Brussel maken zich op voor een nieuw sportjaar. Zolang ze maar ter plaatse raken.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni