Sportcolumn David Steegen: La Doyenne

David Steegen
© Brussel Deze Week
08/02/2013
Royal Sporting Club Anderlecht – Standard de Liège is de grootste, mooiste en meest traditionele topper van het Belgisch voetbal. Het Prinsendom tegen de Hoofdstad. Voetbalwetmatigheden gelden niet voor de 'classico', een benaming die de Franstalige pers graag gebruikt om de topper te beschrijven.

'El Clásico' verwijst naar het Spaanse duel der titanen, Real Madrid - FC Barcelona. De nationale autoriteit tegen de eigenzinnige streekstrijders uit Catalonië. Luik met Barcelona vergelijken en Anderlecht met Real is vergezocht, maar er is iets van aan. Luik is altijd al eigenzinnig geweest. De Place Saint-Lambert verwijst naar het assertieve, en soms revolutionaire karakter van de Luikenaars. In 1794 sloopten de inwoners van de Vurige Stede de Sint-Lambertuskathedraal omdat ze niet akkoord gingen met het harde optreden van hun bisschop.

Luik is wellicht de enige andere voetbalstad van België. Antwerpen zou ook aanspraak kunnen maken op de mooie titel maar de voetballeiders van 't Stad vertikken het om iets uit te bouwen dat naar grootsheid neigt. Royal Antwerp FC en K. Beerschot AC spelen de derby aan de Schelde volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk in tweede klasse. Gent vecht tegen de degradatie en Brugge heeft een grote club in een heel kleine stad.

De 'classico' staat los van alles. Al staan RSCA of Standard slecht gerangschikt, de onderlinge duels blijven de mooiste wedstrijden van het seizoen. De match kent geen uitslag. Wel strijd en emotie.

Ook zo vorige zondag. Drie rode kaarten, vier doelpunten, gescheld en getier, maar achteraf eerbiedigen we elkaars grootsheid. Dit soort wedstrijden blijft lang in het voetbalgeheugen hangen. Zo was er in 1999 de wereldberoemde 0-6 in Luik. Anderlecht kon nog kampioen spelen maar dat was de reden van de vernedering niet. Prestige was dat wel. Twee seizoenen geleden vernederde Standard Anderlecht in Brussel, tegen alle verwachtingen in, met een B-ploeg tijdens de eerste match van de play-offs. Anderlecht was als leider de eindronde ingegaan. De nederlaag betekende het begin van het einde. Sporting eindigde uiteindelijk derde.

Als paars-wit de 'classico' overtuigend wint, gebeurt het wel eens dat voorzitter Roger Vanden Stock zijn naaste medewerkers uitnodigt voor een gezellig etentje. Ook vorige zondag was dat zo.

Iedereen was klaar voor de match. Lucas Biglia bracht het Constant Vanden Stock-stadion al na twee minuten in vervoering met een heerlijk schot in de winkelhaak. De verloren zoon is weer thuis, alles is vergeten en vergeven. Tot de actie van ex-Luikenaar Milan Jovanović. De Serviër is een zegen voor het topvoetbal in België. Altijd in voor geniale acties, interessante interviews wars van alle clichés en een persoonlijkheid waar je alleen maar van kan houden.
Al pakte hij terecht rood na een domme actie. Tegen tien man maakte Standard gelijk, en kwam het even later zelfs op voorsprong. Inmiddels kreeg ook Biglia rood en moest Standard ook al met tien verder. RSCA scoort de gelijkmaker helemaal op het einde van de wedstrijd, met negen tegen tien. RSC Anderlecht - Standard Luik is 'La Doyenne' van alle voetbalwedstrijden van het land.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni