Sportcolumn David Steegen: Koning te paard

© Brussel Deze Week
01/03/2013
De komst van de Nederlandse trainer en spelers naar Anderlecht is dagelijks voelbaar. Elke week wordt de club overstelpt met aanvragen van boven de Moerdijk. Oranje claimt Anderlecht. Daar zijn we trots op. Want ook erkenning uit het buitenland is welkom. Op de laatste werkdag voor de topper tegen FC Brugge ontvangen we een filmploeg van RTL7, de Nederlandse commerciële zender die een van zijn zonen uitzendt.

Harry Vermeegen, de Nederlandse televisiester uit de jaren tachtig en negentig, wordt met het grootste ontzag ontvangen. We kennen onze klassiekers. De kwieke, kale zestiger uit Amsterdam vormde destijds een erg geestig duo met komiek Henk Spaan. Voor de generatiegenoten: programma's als Verona, Voetbal tachtig en Nieuwe koeien vormden baanbrekende televisie waar veel Nederlandstalige Belgen mee opgegroeid zijn. Voor de voetballeken die ouder zijn dan vijfendertig: Popie Jopie en Koud hé maken voor eeuwig deel uit van de Hollandse volkscultuur.

Harry Vermeegen volgt Demy de Zeeuw een dag lang. Dat doet hij al jaren met Nederlandse profvoetballers of buitenlanders die in Nederland iets betekend hebben. Allemaal op Youtube te bekijken. In de voormiddag maakt het camerateam wat beelden van de training, 's middags zorgt de club dat ze kunnen tafelen in de oer-Brusselse brasserie, en ook wel het huisrestaurant van RSC Anderlecht, The Greenpark.

Ze zijn ons dankbaar. Op een doordeweekse dag genieten van de Brusselse hartelijkheid is meegenomen. "Dit heb je niet in Nederland," vertrouwt Vermeegen ons toe. "Dat vertel ik De Zeeuw straks. Hij zit bij een echte topclub. Dat moet hij beseffen." Vermeegen raakt niet uitgepraat. Hij vertelt dat hij twee seizoenen geleden op een vroege ochtend stond te tanken aan een snelweg. John van den Brom deed even verderop net hetzelfde. "Waar ga je naartoe, John?," had de nieuwsgierige mediaman gevraagd. "Praten met ADO Den Haag," had Van den Brom geantwoord. "ADO? Maar daar is helemaal niets," overdreef Vermeegen. "Tja, een mens moet wat," zei Van den Brom.

John van den Brom haalde Europees voetbal met Den Haag, en het jaar nadien met Vitesse Arnhem. "En nu zit hij hier. Koning te paard bij Anderlecht, een topclub." Harry Vermeegen giert het uit. Het aankopen van Demy de Zeeuw, halve finalist met Oranje op het wereldkampioenschap in 2010, en Samuel Armenteros, de Zweedse Cubaan die in Nederland een mooie reputatie bij elkaar voetbalde bij Heracles Almelo, beslist de topper, twee dagen na de opnames, tegen Club Brugge.

Op een klein kwartier van het einde staat paars-wit 2-0 achter, in het hol van de leeuw. De eerste nederlaag in vier maanden tijd lonkt. Van den Brom beslist om in te grijpen tijdens het laatste kwartier. Eerst valt spits Tom De Sutter in, en even later haalt hij er twee verdedigende voetballers uit om ze te vervangen door de twee nieuwe spelers die amper gespeeld hebben. Durf, moed en bluf in een handeling gecombineerd.

Eerst frommelt de jonge Massimo Bruno de 1-2 in het Brugse doel, en even later splijt De Zeeuw de verdediging van Club Brugge met een enkele pass open. Het is niet de eerste keer. In de wedstrijd van vijftien miljoen, tegen AEL Limassol, en in de prestigeslag tegen Standard, bij een achterstand, deed hij net hetzelfde. Het is geen toeval meer.

--------------------------------
David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni