Brussels University Alliance: 'We mogen de trein van de topsport niet missen'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
30/09/2013
Topsporters, kom naar Brussel! Om hen te overtuigen en om de werking te verbeteren, werken de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) samen aan een project van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De ULB is op vlak van topsport en studie aan een knappe evolutie bezig. Ze tellen vandaag meer dan dertig ingeschreven topsporters en dat aantal dikt elk jaar aan. De dienst is er ondergebracht bij de Sportdienst, terwijl bij de VUB de Sportdienst en de dienst Topsport en Studie gescheiden zijn. Maar hun werking wordt daarom niet minder erkend.

"Het topsportstatuut is opgenomen in ons studiereglement, wat de zaken zeer duidelijk en transparant maakt," vertelt Cédric Baudson, directeur van ULB sport. "Op dat vlak zijn we wel een voorloper aan Franstalige kant. Onze samenwerking met de professoren - bijvoorbeeld om afwezigheden en verschuivingen af te spreken - is ook zeer goed."

"Onze dienst voor topsporters bestaat al jarenlang, maar het is pas sinds een kleine vijf jaar dat er echt een focus op wordt gelegd. We proberen ons nu op dit domein te positioneren. Logisch ook: we hebben bijvoorbeeld meer internationale studenten en zij verwachten dergelijke zaken."
Om het aanbod voor topsporters in Brussel te verbeteren, heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een project opgezet waarvoor de VUB en de ULB de handen in elkaar hebben geslagen. Het heeft een looptijd van twee jaar en het eerste deel is ondertussen al afgerond. "De doelstelling van dit project is om Brussel te positioneren als een regio die topsporters goed ontvangt. In het eerste jaar zijn we nagegaan wat er vandaag in Brussel wordt aangeboden op vlak van topsport en studie, in de verschillende netten, zowel Nederlands- als Franstalig. Tijdens het twee deel gaan we onderzoeken waarmee we kunnen helpen om de diensten te ontwikkelen en te ondersteunen. We wachten nog op de goedkeuring om dat tweede deel te kunnen uitvoeren, maar dat zal in principe geen probleem zijn."

Brussels University Alliance
Dit project ligt de universiteiten na aan het hart. Behalve de interessante materie, hebben ze dankzij dit project ook een halftijdse kracht kunnen aantrekken en dat komt de begeleiding van de topsporters alleen maar ten goede. Het uiteindelijke doel van het project is een gemeenschappelijk loket uitbouwen.

"Dat zou over de netten en talen heen gaan. De beschikbare kennis en ervaring zou zo worden gecentraliseerd en ter beschikking worden gesteld van al de Brusselse hogeronderwijsinstellingen om de werking nog te verbeteren. Brussel moet gewoon op de trein van topsport springen. Ons land surft momenteel op een ongelooflijke sportieve golf. Kijk maar naar onze nationale ploegen in het voetbal, hockey, volleybal; noem maar op. De verbetering van het aanbod topsport en studie zal de sporters alleen maar ten goede komen."

De realisatie van zo'n uniek loket zal heel wat voeten in de aarde hebben. Er gelden bijvoorbeeld andere regels binnen het Nederlandstalige en het Franstalige onderwijs. Er zal optimale samenwerking nodig zijn om dit project tot een goed einde te brengen. Cédric Baudson heeft er alvast vertrouwen in.

"Onze samenwerking met de VUB zal zeker blijven duren. We zijn buren en de mondialisering van de universiteit is een feit. We kunnen alleen maar naar elkaar toegroeien. Het zou me niet verbazen mocht er op termijn iets als een Brussels University Alliance gecreëerd worden. Het is logisch dat je je kwaliteiten samenbrengt om de internationale concurrentie het hoofd te bieden, zonder je identiteit uit het oog te verliezen uiteraard. Dit project omtrent topsport en studie past daar perfect in. Hopelijk wordt het voortgezet... Niemand wil halfweg de wedstrijd de strijd staken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni