Woningplan Stad: bewoners willen meer participatie

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
23/10/2013
Brussel-Stad gaat de volgende zes jaar nog eens 850 woningen bouwen waarvan ongeveer een kwart in Neder-Over-Heembeek. Daar en ook elders in de stad komen buurtbewoners in verzet tegen het gebrek aan inspraak.

H et nieuwe plan is een vervolg op het 1000-woningenplan van het vorige stadsbestuur. Deze keer willen het Brusselse OCMW en de Grondregie 306 woningen neerzetten in de Vijfhoek, 107 in de Noordwijk en in Haren, 203 in Neder-Over-Heembeek en ook 22 in Evere. Daar beschikt Brussel-Stad namelijk over een garage, vlakbij het kerkhof. Het zijn hoofdzakelijk middenklassewoningen. Ook wordt rekening gehouden met specifieke doelgroepen: grote gezinnen, studenten, ouderen. Zo komen op de plek van de vroegere kledingzaak Michiels in de Hoogstraat 39 serviceflats.

Yvan Mayeur (PS), voorzitter van het Brusselse OCMW, hoopt dat hij zo weinig mogelijk tegengewerkt wordt bij de bouw. "We moeten als openbare dienst zware, tijdrovende en kostelijke procedures volgen, bijvoorbeeld bij de openbare aanbestedingen. Daar komen dan ook nog eens de eisen van de Commissie voor Monumenten en Landschappen bij. Die drijven de bouwprijs op en maken de exploitatie achteraf duurder. Dit moet veranderen. Anders laat iedereen, ook wij, de prestigieuze gebouwen in de stad verrotten." Mayeur hoopt met name dat de Commissie niet dwarsligt bij de verbouwing van het bejaardentehuis Pacheco, waar honderd woningen gepland zijn. Ook het overleg met de buurtbewoners bemoeilijkt volgens hem de bouwprojecten. "Het is raar dat we met de buurt overleggen en niet met de mensen voor wie de woningen bestemd zijn, namelijk zij die nu vaak heel slecht gehuisvest zijn."

Mobiliteitsprobleem
Inmiddels is dat buurtverzet al volop aan de gang. In Heembeek, dat er de afgelopen jaren al 450 woningen bij kreeg, loopt een petitie tegen extra woningen zolang niet eerst gezorgd wordt voor scholen, crèches, sportvoorzieningen en een oplossing voor het mobiliteitsprobleem. "Het heeft geen zin om extra woningen te bouwen als de wijk ze niet verwerkt krijgt," zegt Benoît Elleboudt van de vzw Groene Wandeling. "We pikken het niet dat alles boven onze hoofden beslist wordt. Overal spreekt men over participatie, behalve in Brussel-Stad."

Ook de buurt van de site Donderberg in Laken, achter de Tuinen van de Bloemist, zet zich schrap. De stad wil er, behalve een grote school, 75 woningen neerzetten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni