'Stop de bouwwoede in Neder-Over-Heembeek'

© Brussel Deze Week
23/10/2013
Als geboren en getogen Heembeekse burger stel ik vast dat Neder-Over-Heembeek op een stiefmoederlijke en minachtende wijze wordt behandeld, zegt Jean Pierre Hollevoet. Hij vraagt zich af wanneer de politieke instanties de grieven van de Heembekenaars ernstig nemen.

Sinds een aantal jaar wordt Neder-Over-Heembeek geteisterd door een ongebreidelde bouwwoede van de stad Brussel, al dan niet in samenwerking met het OCMW van Brussel.

Om bepaalde doelstellingen te bereiken zijn alle middelen goed. Men is zelf niet vies om halve waarheden te vertellen, luchtballonnetjes op te laten of zelfs gebruik te maken van desinformatie om bewoners tegen elkaar op te zetten. Als inwoner van de stad Brussel en van de Trassersweg zou ik meer inspraak en respect verwachten vanwege het stadsbestuur.

Zo is er de verkavelingsaanvraag van de Kraatveldstraat-Trassersweg in Heembeek. De betrokken schepen Geoffroy Coomans de Brachène (MR) en Yvan Mayeur (PS), voorzitter van de OCWM-raad, ontkenden in alle toonaarden dat er plannen waren voor woonuitbreiding in de Trassersweg. Toch moesten we met z'n allen vaststellen dat er een verkavelingsaanvraag werd aangebracht in de Trassersweg. Wij vielen uit de lucht.

Als we dan het dossier concreet bestuderen, stellen we volgende zaken vast. Ten eerste, de bestaande verkavelingsvergunning werd niet gerespecteerd. Die hield in dat het OCMW geen grond mocht opkopen zolang er geen wegenis aanwezig was. Het OCMW kocht perceel 1H3, terwijl er geen wegenis aanwezig is. Een overtreding van de wet, lijkt ons.

Ten tweede treedt het OCMW-Brussel, de verkavelingsaanvrager, op als eigenaar van een stuk grond die moet zorgen voor de ontsluiting van de verkaveling. Het OCMW heeft hier geen volmacht voor en stelt zich dus bedrieglijk als eigenaar op. Dat is valsheid in geschrifte.

1000-woningenplan
Een derde vaststelling op basis van het dossier is dat het perceel dat ondertussen onder zachte dwang eigendom is geworden van het OCMW-Brussel, buiten de nieuwe verkavelingsaanvraag wordt gehouden. Er wordt verwezen naar de bestaande verkavelingvergunning van 1969. Ik stel vast dat de inplanting van de woningen gewijzigd werd en de voorschriften aangepast werden, wat een aanpassing van de oorspronkelijke verkavelingvergunning vereist. Is dit om de aangelanden monddood te maken en geen beroepsmogelijkheden te geven? Ik stel tevens vast dat de rooilijn aangepast werd waardoor het perceel Trassersweg 446 geen uitgang meer heeft naar de openbare weg zoals in de bestaande verkavelingaanvraag van 1969 voorzien was.

Daardoor worden bestaande rechten ontnomen.

Tot slot kan ik uit de verkavelingsplannen opmaken dat de inplanting van de nieuwe woningen weinig rekening houdt met de privacy van de huidige bewoners. Ik vind dit gebrek aan respect schrijnend.

Het is onbegrijpelijk dat een stad als Brussel steeds meer open ruimte inneemt, terwijl de stad , blijkbaar enkel in theorie, een hoge leefkwaliteit en een groen karakter nastreeft. U moet weten dat dit namelijk niet het enige project van de stad in Neder-Over-Heembeek is. Er zijn nog vijf andere projecten die in ontwikkeling zijn, allemaal in Heembeek. Ik lijst ze even op voor u: Pieter en Pauwel (36 woningen/appartementen), Kraatveld/ Kruisberg (43 woningen/appartementen), Ransbeek - Meudon (42 woningen/appartementen), Beizeghem (8 woningen/appartementen), Groenweg ( 39 woningen/appartementen).

En dan zijn er nog geruchten dat er plannen zijn om nóg eens 350 woningen in te planten. Vandaag zijn er reeds vijf afgewerkte sociale projecten (site Militair Hospitaal, site Kruisberg, site Kraatveldstraat en site Heembeekstraat/Beyseghemstraat), in het kader van het 1000-woningenplan van de stad Brussel. Vele van deze pas voltooide woongelegenheden zijn nog steeds niet verhuurd.

Vuilnisbak van Brussel
Natuurlijk moet een stad voorzien in woongelegenheid voor de minder kansrijke bewoners. Het is alleen schrijnend om te zien hoe de stad Brussel het beetje groen dat Heembeek nog rest volledig opoffert aan sociale projecten en er steeds maar nieuwe inplant. En dan houdt de stad geen rekening met de komst van duizenden nieuwe inwoners. Er zijn onvoldoende scholen en kinderopvang. De capaciteit van het openbaar vervoer (buslijnen 53 en 47) is niet voorzien op dergelijke toestroom van gebruikers. Er zijn geen supermarkten voorzien. Ook sociale en administratieve voorzieningen en zelfs de politiediensten van Heembeek zijn niet voorbereid op duizenden extra mensen. Onvoorstelbaar, in de hoofdstad van Europa.

Ik stel als geboren en getogen Heembeekse burger vast dat Neder-Over-Heembeek op een stiefmoederlijke en minachtende wijze wordt behandeld. Of zoals Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, recent zei op het debat van Brussel Deze Week: "Heembeek is de vuilnisbak van Brussel." Natuurlijk is deze problematiek aangekaart bij de politieke instanties. Het is afwachten of ze onze grieven ernstig nemen. Veel hoop koesteren we helaas niet.



Jean Pierre Hollevoet,
Neder-Over-Heembeek

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Neder-Over-Heembeek , Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni