Parckdesign met moerasbos aan Ninoofsepoort

© brusselnieuws.be
28/02/2012
De vierde editie van Parckdesign vormt dit jaar tien verlaten terreinen in de kanaalzone om tot groenere ruimten. Van juni tot september kunnen bezoekers onder andere een moerasbos aan de Ninoofsepoort ontdekken.

Parckdesign is al aan de vierde editie toe. Tot 2008 ging het vooral om bestaande parken die heringericht werden. Maar met deze vernieuwde editie onder de noemer 'Garden' willen curatoren Joachim Declerck, Atelier Le Balto en Eric Troussicot nagaan hoe je nieuwe groene ruimten kan creëren, in een gebied zonder stadsparken. De organisatie koos de kanaalzone uit om een tiental projecten te ontwikkelen.

"Het gaat om grote en kleine projecten, van korte of van lange duur," vertelt Declerck (Architecture Workroom Brussels). "Samen vormen ze een parcours, tussen Anderlecht, Molenbeek en Brussel, dat gemakkelijk te herkennen is voor bezoekers."

Loopbrug over moeras
Zo wordt er een moerasbos aan de Ninoofsepoort ontworpen. Het bos is de voorbije jaren natuurlijk gegroeid in een vochtige bouwput die al jaren wacht op een gebouw. Architectuurbureaus Studio Basta en Wagon Landscaping ontwierpen een loopbrug op 3,5 meter boven het moeras, die uitgeeft op een terras.

Daarnaast komt er op een oude vervuilde site aan de Raymond Vander Bruggenlaan een project dat via zuiverende moerasplanten voor zuiver water zorgt. Een ander project denkt aan mobiele barbecues en pizzaovens, en ook het grasveld van de Erasmushogeschool wordt onder handen genomen.

'Kanaalzone toegankelijker maken'
De kanaalzone is een bewuste keuze, zegt Declerck. "Op een kaart trokken we cirkels met een straal van 400 meter rond de bestaande parken. We merkten dat vooral de kanaalzone verstoken blijft van groene ruimte," zegt curator Joachim Declerck. "Het stadsdeel is een beetje in zichzelf gekeerd en zit niet in onze mentale kaart van Brussel. Met dit project willen we het wat toegankelijker maken." Daarvoor wordt samengewerkt met lokale verenigingen, aldus Declerck. "Samenwerking met de buurtbewoners maakt de projecten duurzamer van aard. We willen er geen vrijblijvend festivalletje van maken."

De CuroHall in Kuregem, tegenover de slachthuizen, wordt de informatie- en ontmoetingsplek van het evenement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni