Parckdesign '08: stadsmeubilair nieuwe stijl

Anne Brumagne
© Agenda Magazine
12/07/2008
Net als de voorbije jaren deden Designed in Brussels en het Brussels Instituut voor het Milieubeheer een oproep aan architecten en designers om stadsmeubilair te ontwerpen voor de Brusselse groenzones.

De prototypes moeten daarbij op ware grootte worden uitgevoerd en door de parkbezoekers kunnen worden gebruikt. De winnende ontwerpen - er is zowel een vakjury als een publieksprijs - worden dan gedurende een bepaalde periode in een Brussels park opgesteld. Zo doet u een dubbelslag: u kunt aangenaam verpozen én genieten van de esthetiek van de creaties. De ontwerpen van de vorige jaren staan nog steeds opgesteld in de Tuinen van de Bloemist in Laken, een locatie die u trouwens absoluut eens moet gaan verkennen. Niet alleen voor het meubilair: het park is vrij recent opengesteld en biedt een wat onwezenlijk uitzicht op de hoogbouw van de Noordwijk.

De ontwerpen van de winnaars van dit jaar worden (gedurende maximaal drie jaar) tentoongesteld in het centrum van Brussel: Kunstberg, Putterij, Sint-Goedelevoorplein. Matthieu Michottes 'Jing' op dit voorplein ziet eruit als een gestileerde eland of oeros. Op het beest kunnen sporen, afdrukken of berichten worden achtergelaten. Anny Brasseur creëerde de 'prismabank', een bank met een zeer strikte, prismavormige geometrie in zachtblauwe Soignies-steen. Pawel Grobelny liet de afmetingen van zijn 'Monolit banc' bepalen door de regels en de schaal van de Albertina-tuin. Deze bank heeft een vorm die sterk verwijst naar de beeldhouwkunst, maar wel comfortabel blijft. In deze buurt staat ook 'Limbe' van Jean Garcin, die voor zijn ontwerp de publieksprijs kreeg. Het object wordt omschreven als een kruising tussen een hangmat, een trampoline, een ligstoel en een schommel. Voorbijgangers kunnen de gebruiksmogelijkheden ervan zelf ontdekken.

:: Kunstberg, Putterij, Sint-Goedelevoorplein

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni