Naar één tweetalige wacht

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
27/11/2013

De Nederlandstalige en Franstalige huisartsen willen één tweetalige wachtdienst voor Brussel opzetten.

Nu organiseren de Brusselse Huisartsen Kring (BHAK) en de Fédérations des Associations de Médecins Généralistes de Bruxelles (FAMGB) elk hun eigen wachtdienst voor huisartsen. Er is zelfs nog een derde speler, SOS Médecins, die volledig privé is.

Voor de artsen van de Brusselse Huisartsen Kring is de wachtdienst verplicht. Omdat er maar honderd Nederlandstalige huisartsen zijn in heel Brussel, is elke huisarts minstens zeven weekends per jaar van wacht, wat een behoorlijke belasting is. Het maakt de sowieso al zware job er voor potentiële starters ook niet aantrekkelijker op. En Brussel heeft dringend behoefte aan jonge Nederlandstalige huisartsen.

Win-winsituatie
Daarom heeft de Brusselse Huisartsen Kring wel oren naar het voorstel van haar Franstalige tegenhanger. De FAMGB, die 1.600 huisartsen telt, wil de eigen wachtdienst reorganiseren en er, samen met de Nederlandstaligen, één tweetalige dienst van maken. “Met een vernieuwde tweetalige dienst willen we de huisartsgeneeskunde in Brussel zichtbaarder maken. Nu heeft ruim 30 procent van de Brusselaars geen huisarts. Velen gaan nog altijd rechtstreeks naar een specialist of naar spoed,” zegt dokter Michel De Volder, voorzitter van de FAMGB.

Door de vernieuwing zouden alle Brusselse dokters van wacht bepaalde faciliteiten krijgen, zoals taxivervoer bij huisbezoeken. Maar daar hangt natuurlijk een financieel kaartje aan vast en het Riziv betaalt makkelijker voor kwalitatieve, efficiënt georganiseerde – en dus tweetalige – projecten.

Om die tweetaligheid te kunnen garanderen, klopte de FAMGB aan bij de Nederlandstalige Brusselse Huisartsen Kring. “Onze kring is voor, maar er zijn toch nog enkele kwesties waarover we het eens moeten worden,” zegt voorzitter Anne Marie Deleenheer. “Over de financiering met name en ook over de vraag hoe de tweetaligheid georganiseerd zal worden. Bij de Franstaligen is de wacht immers niet verplicht. Gaan zij evenveel wachten doen als onze artsen? Rekenen ze alleen op ons voor de tweetaligheid of zetten ze ook eigen artsen in? Het moet voor beiden een win-winsituatie worden. Voor de Nederlandstalige artsen moet het project dus resulteren in minder wachtdiensten.”

Eigen oproepnummer
Omdat deze kwesties nog niet uitgeklaard zijn, is het niet duidelijk of de Brusselse Huisartsen Kring er al meteen bij is als de FAMGB op 1 januari met zijn vernieuwde wachtcentrale begint. Eerstdaags wordt een nieuw, handig telefoonnummer voor de Brusselse wachtdienst gekozen. Naast het nummer 1733, het overkoepelende wachtnummer dat minister van Gezondheid Laurette Onkelinx (PS) vorige week introduceerde voor heel België, krijgt de nieuwe Brusselse wachtdienst voor huisartsen immers een eigen oproepnummer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni