Offerfeest Schaap 2 c Bart Dewaele

Gewest werkt aan verbod op onverdoofd slachten

Killyan Dauvillé
© Brussel Deze Week
19/08/2015

Het Brussels Gewest werkt aan een verbod op onverdoofd slachten. Dat moet er volgend jaar komen, na overleg met zowel de moslimgemeenschap als met Gaia.

In Vlaanderen en Wallonië geldt voor het Offerfeest dit jaar al een verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren, in Brussel niet.

Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) vreest alvast geen overrompeling in Brussel. "De controleurs aan de slachtplaatsen zullen aan iedereen een legitimatiebewijs vragen", zegt ze. "Enkel de inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen hun schaap hier laten slachten. Vlaamse en Waalse moslims mogen hier hun schaap niet komen slachten. Voor hen is het dus vergeefse moeite om met het Offerfeest naar Brusselse slachtplaatsen te gaan.”

Waarom volgt het Gewest de Europese verordening over dierenwelzijn niet en laat het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren toe?
Debaets: “In Vlaanderen en Wallonië kunnen dieren enkel onverdoofd geslacht worden in erkende slachthuizen. Maar daar zijn er ook veel meer slachthuizen dan hier in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het enige erkende slachthuis van het Gewest ligt in Anderlecht. Als we de Europese verordening zouden volgen, zouden we onnodig chaos creëren. Want het slachthuis van Anderlecht kan de toevloed in zijn eentje niet aan. In 2014 werden tijdens het offerfeest 1.144 schapen en geiten geslacht in het slachthuis van Anderlecht en 1.566 op de tijdelijke slachtvloeren.”

“Als je nu nog snel een verbod invoert, zouden de mensen halsoverkop thuis in de badkuip of op het terras de dieren beginnen te slachten. Dat is onwettig, onhygiënisch en enorm pijnlijk voor het dier als de slachting verkeerd wordt uitgevoerd. De tijdelijke slachtvloeren in Brussel-Stad, Schaarbeek en Sint-Jans-Molenbeek werden juist ingericht om te vermijden dat mensen thuis gaan slachten.”

Hoe wordt het lijden van de dieren in Brussel dan beperkt?
Debaets: “De tijdelijke slachtplaatsen worden natuurlijk aan heel strenge controles onderworpen. Zo worden de offeraars verplicht een opleiding te volgen, gericht op het verlichten van de stress en het lijden van de dieren. Die opleiding vindt plaats in september en wordt gegeven door dierenartsen in het slachthuis van Anderlecht. Het is een theoretische opleiding, er zullen dus geen schapen onnodig geslacht worden. Aan de hand van videobeelden en foto’s zal worden aangetoond hoe je een schaap zo pijnloos mogelijk kan slachten.”

Wanneer komt er in Brussel een verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren?
Debaets: “Normaal gezien komt het verbod er volgend jaar, maar ik wil het doen in overleg, zowel met Gaia als met de gemeenten en de moslimgemeenschap. Ik verkies overleg met alle belanghebbenden en niet voor straffe uitspraken zoals Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Dit jaar kiezen we voor een overgangsmaatregel. Een van de alternatieven is om vanaf 2016 drie dagen te laten slachten in het slachthuis van Anderlecht, zodat er daar meer schapen geslacht kunnen worden.”
“Giften, die binnen de islam erkend zijn als een waardig alternatief als offer, zijn volgens mij de beste oplossing. Ik ga proberen om samen met de Moslimexecutieve en de moskeeën dat alternatief meer te verspreiden. Op die manier moeten er geen dieren geofferd worden en dat is nog altijd de oplossing die ik verkies.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni