Offerfeest Schaap 2 c Bart Dewaele

Onverdoofd slachten: 'Wil geen staatssecretaris van de chaos zijn'

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
03/06/2015

Terwijl Vlaanderen het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren vanaf dit jaar verbiedt, houdt Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) vast aan een geleidelijkere aanpak. “Maar het zal hier ook geen jaren meer duren,” zegt ze.

A fgelopen vrijdag liet Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) weten dat het aangekondigde verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren nog dit jaar ingaat. Bij het komende offerfeest in september zal er dus alleen onverdoofd geslacht mogen worden in erkende slachthuizen. Op de tijdelijke offerplaatsen moeten de schapen vooraf verdoofd worden.

Op deze manier komt Weyts tegemoet aan de Europese regelgeving. Die laat onverdoofd slachten om religieuze redenen toe, maar alleen in erkende slachthuizen.

In het Brussels gewest zullen de moslims hun schapen wel nog onverdoofd mogen laten slachten op de tijdelijke slachtvloeren van Brussel-Stad, Schaarbeek en Molenbeek. Nochtans is het onverdoofd slachten een kwestie die ook heel wat Brusselaars beroert. Dat blijkt uit een enquête die onderzoeksbureau Ipsos uitvoerde onder duizend volwassen Brusselaars. De bevraging kwam er in opdracht van dierenrechtenorganisatie Gaia. Die wilde weten welk belang de Brusselaars aan het beleidsdomein dierenwelzijn hechten (“het staat vrij onderaan in hun lijstje maar boven ruimtelijke ordening en toerisme”) en ook hoe de Brusselaars staan tegenover de prioriteiten van Gaia. Blijkt dat acht op de tien van de ondervraagde Brusselaars het helemaal eens of enigszins eens zijn met een verbod op honden-, katten- of apenproeven en met de oprichting van een centrum voor alternatieven voor dierproeven, zoals Gaia wil.

Draagvlak
Ook vindt 83 procent van de ondervraagde Brusselaars dat het onverdoofd ritueel slachten van dieren verboden moet worden. Maar dat zal er voorlopig niet van komen. Staatssecretaris Debaets besliste in mei wel dat alle offeraars die op een tijdelijke offerplaats willen slachten vooraf een korte opleiding moeten volgen. Die is gericht op het verlichten van de stress en het lijden bij de dieren en zal worden gegeven door een dierenarts van het slachthuis van Anderlecht, de enige erkende slachtplek in het gewest. Maar een verbod op onverdoofd slachten in tijdelijke slachtplaatsen wil Debaets dit jaar nog niet invoeren, zo bevestigde ze dinsdag op de presentatie van de Gaia-enquête.

“Wie denkt dat je in dit complexe gewest met zijn negentien gemeenten, al zijn geloofsgemeenschappen en zijn meer dan vijftig procent mensen van buitenlandse origine dit verbod zomaar kunt uitvaardigen, is niet realistisch. Na uitgebreid overleg is gebleken dat Brussel er nog niet klaar voor is. Als je nu nog voor september een verbod invoert, krijg je een toestand van complete chaos waarbij het dierenleed veel groter zal zijn. Want het slachthuis van Anderlecht kan het in zijn eentje niet aan. Die tijdelijke slachtvloeren werden juist ingericht om te vermijden dat mensen thuis in hun bad of op de koer gaan slachten. In Vlaanderen zitten sommige burgemeesters ook al met de handen in de haren over hoe ze het moeten organiseren.”

Het is wel de bedoeling van Debaets om op termijn in Brussel een verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren in te voeren. “Dat zal geen jaren meer duren, maar ik wil het doen in overleg zowel met Gaia als met de gemeenten en de moslimgemeenschap. Er moet een draagvlak zijn.”

Elektronarcose
Tijdens dit overleg zullen de alternatieven voor onverdoofd slachten aan bod komen, zoals elektronarcose, een methode die door moslims in het buitenland gezien wordt als halal. Of ook het geven van giften in plaats van een dierenoffer.

Zal het nieuwe verbod in Vlaanderen eind september niet leiden tot een overrompeling van de Brusselse slachtplaatsen? Debaets: “We weten niet hoe het zal lopen. Het is koffiedik kijken. Het is ook niet aan mij, maar aan de burgemeesters om dit te organiseren en te beslissen of ze ook mensen uit het Vlaams gewest toelaten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni