Gemeenten aan tafel met parket over radicalisering

© brusselnieuws.be
06/02/2015

Vrijdagavond gaan de 19 Brusselse gemeenten met het federaal parket overleggen over radicalisering. Dat is vrijdag gezegd op het radicaliseringsdebat in het Brussels parlement.

Het wordt de eerste vergadering van alle gemeenten samen met het federaal parket. Tot nu toe spitste de strijd tegen radicalisering zich vooral toe op vier gemeenten: Schaarbeek, Brussel, Sint-Jans-Molenbeek en Anderlecht. Maar ook andere gemeenten kampen met het probleem.

Burgemeester van Schaarbeek en Brussels Parlementslid Bernard Clerfayt (FDF) zegt wat hij van het overleg van vanavond verwacht. "We moeten precieze afspraken maken en zorgen dat er geen gaten vallen op het terrein. Iedereen moet zijn eigen taken uitvoeren, maar die moeten allemaal goed vervuld worden."

Oppositiepartij Groen pleit voor een nog breder overleg, over de gewestgrenzen heen. Zo zou Brussel nog beter moeten samenwerken met bijvoorbeeld Vilvoorde, een stad die ook strijdt tegen radicalisering.

"Op dit moment is er geen enkel signaal dat er vanuit Brussel interesse is voor de aanpak in Vlaanderen", zegt Annemie Maes van Groen. "Ik zeg niet dat de Vlaamse aanpak de juiste is, maar er mag toch wel uitwisseling van informatie zijn. Radicalisme beperkt zich niet tot de gemeentegrenzen."

Burgemeester Clerfayt laat alvast weten dat de radicaliseringsambtenaren van zijn gemeente en Vilvoorde overleg plegen.

Meer coördinatie gevraagd
Tijdens het debat haalde de oppositie hard uit naar de Brusselse regering.MR-fractieleider Vincent De Wolf vindt dat er te weinig geld uitgetrokken wordt voor veiligheid in het gewest. Hij wil een cel die de deradicalisering in het gewest coördineert.

Groen vond het bij monde van Annemie Maes onbegrijpelijk dat er nu pas een begin van een beleid rond terreurpreventie wordt opgezet in Brussel, terwijl er al sinds 2013 Brusselse jongeren naar Syrië vertrekken.

Ook Johan Van den Driessche (N-VA) vond dat de problemen te lang zijn genegeerd. Hij vraagt naar meer coördinatie en samenwerking, en wil dat teruggekeerde Syriëstrijders van nabij worden opgevolgd.

Fouad Ahidar (SP.A) waarschuwde vooral voor een groeiend angstklimaat en stigmatisering. Voorstellen om de nationaliteit van Syriëstrijders af te nemen, noemde hij beledigend en "een fout signaal aan mensen dat ze er maar voorwaardelijk bijhoren". Ook hij vindt dat Brussel te lang talmt met plannen om het vetrek van jongeren naar Syrië te verhinderen.

Voor Vlaams Belang moet er meer geïnvesteerd worden in de strijd tegen het moslimfundamentalisten. Voor onderwijs en welzijnswerk moet er een meldingsplicht komen voor fundamentalistische uitspraken of verdacht gedrag, vond Dominiek Lootens. Zijn partij zal ook een voorstel indienen om moskeeën beter door te lichten en indien nodig te sluiten.

Het radicaliseringsdebat in het Brussels parlement loopt nog tot 17 uur vanavond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni