Montasser AlDe'emeh, onderzoeker uit Sint-Jans-Molenbeek, richt een centrum voor deradicalisering op. Door met jongeren te praten en hun kennis over de islam bij te schaven, hoopt hij extreme ideeën te ondermijnen.

AlDe'emeh voert zelf een doctoraatstudie uit naar Syriëstrijders, en is daarvoor twee weken lang ter plaatse in Syrië geweest. Hij kwam ook in contact met teruggekeerde Syriëstrijders, of geradicaliseerde jongeren die op het punt staan om te vertrekken.

Volgens AlDe'emeh doet de overheid te weinig om die mensen te ondersteunen, en bovendien hebben de jongeren zelf geen vertrouwen in overheidsinstanties. "Politici of imams kunnen die jongeren niet bereiken", zegt hij. "Jongeren die gefrustreerd rondlopen, zijn tikkende tijdbommen. Door met hen te praten probeer ik te voorkomen dat ze doordraaien en bescherm ik ze tegen zichzelf. Problemen zoals armoede of werkloosheid kunnen immers nooit terreur verantwoorden."

Met een gerichte vragenlijst probeert hij de jongeren ook een betere kennis over de islam bij te brengen. "Het is vooral ook een probleem van kennis. Jongeren die naar Syrië trekken hebben vaak weinig besef van de geschiedenis en de context. Ze zijn geradicaliseerd via het internet, waar haatpredikers een knip-en-plakislam propageren gebaseerd op uit de context gerukte koranverzen. Ik toon ze boeken die een ander, meer gekleurd verhaal vertellen."

Bedoeling is uiteindelijk de jongeren deel te laten nemen aan de samenleving, en tegelijk de families bijstaan. AlDe'emeh richt het centrum op met twee advocaten, en op die manier kan hij toegang krijgen tot de gevangenissen. Want ook daar is een beter contact met moslimjongeren volgens hem noodzakelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni