Vlaams parlement stopt met tentoonstellingen

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
16/07/2013
Het Vlaams parlement organiseert niet langer tentoonstellingen in de Lokettenzaal. Ze kosten te veel en er komen te weinig bezoekers, is de redenering. De expositie De wereld van de strips in originelen was de allerlaatste.

AL zo'n zeven jaar organiseert het Vlaams parlement tentoonstellingen in het art-decointerieur van de Lokettenzaal in de IJzerenkruisstraat 99, niet ver van het Madouplein.

"De beslissing om geen expo's meer te organiseren werd vorig jaar al genomen door het bureau van het Vlaams parlement naar aanleiding van de begrotingsopmaak", zegt Julie Clément, directrice van de communicatiedienst van het Vlaams parlement aan brusselnieuws.be. Blijkbaar gebeurde dat in alle stilte, want de beslissing raakte nu pas bekend naar aanleiding van de beëindiging op 10 juli van de felbesproken expo De wereld van de strips in originelen. Die expo veroorzaakte deining door de ingreep - volgens sommigen censuur - van het Vlaams parlement van een strip van François Schuiten met een Franse tekst.

'Unanieme beslissing'
"De sluiting heeft daar niets mee te maken", zegt parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) duidelijk geïrriteerd aan brusselnieuws.be. "De beslissing is unaniem genomen door het uitgebreid bureau van het Vlaams parlement. Daarin zitten vertegenwoordigers van alle partijen. Ik ben trouwens vorige week nog eens gaan uitleggen aan Kamagurka dat er van censuur allerminst sprake was". (Kamagurka besliste om zijn werken weg te nemen na de heisa over de strip van Peeters, red.).

"De stripexpo heeft 100.000 euro gekost, terwijl ze maar door 1.700 mensen is bezocht. De tentoonstellingen in de Lokettenzaal lokken te weinig volk. De kostprijs is onevenredig", zegt de parlementsvoorzitter. "Men kan zich trouwens de vraag stellen of het wel de taak is van een parlement om een tentoonstellingen te organiseren".

Wat het aantal bezoekers van de tentoonstellingen betreft, ziet het plaatje er als volgt uit:

- Strips in originelen (15 mei -10 juli 2013) : 1.666 bezoekers
- Contour on Tour-videokunst (21 maart - 10 juli 2012): 3.614 bezoekers
- Raoul De Keyser (eind maart - 10 juli 2011): 7.275 bezoekers
- Piet(er) Stockmans (8 sept - 30 okt 2010): 3.285 bezoekers

De Lokettenzaal zette de afgelopen jaar heel wat kwalitatieve tentoonstellingen met onder meer tentoonstelling van Raoul Dekeyser, Panamarenko, Jan Fabre, de Antwerpse mode en Roger Raveel. Is dit geen desinvestering van de Vlaamse overheid in de cultuur en in Brussel? Peumans: "Desinvestering? Mag ik u erop wijzen dat er in het Vlaams parlement zo'n 330 schilderijen en beeldhouwwerken zijn van Vlaamse kunstenaars? We hebben zopas voor 125.000 euro aan kunstwerken gekocht. Van desinvestering is er dus geen sprake".

Bezoekerscentrum
De Lokettenzaal wordt omgetoverd tot een permanent bezoekerscentrum voor het Vlaams parlement. Hoe gaat dat bezoekerscentrum eruit zien? "Dat weten we nog niet. Dat moet verder worden onderzocht", zegt Peumans. "Het wordt in elke geval een interactief parcours waarmee we inspelen op de behoeftes van de bezoekers, of het nu gaat om kinderen of de KAV van Riemst."

Voorbeelden daarbij zijn de bezoekerscentra van de Dossinkazerne in Mechelen en het Europees parlement in Brussel. Het Vlaams parlement krijgt jaarlijks meer dan 20.000 bezoekers over de vloer, los van de meer dan 150 congressen en vergaderingen die doorgaan in de verschillende zalen van het parlement.

Het Vlaams parlement krijgt voldoende bezinningstijd voor de invulling van het bezoekerscentrum. In 2014 komen er nog twee al geplande tentoonstellingen van 'derden': de jaarlijkse expo van Design Vlaanderen en een tentoonstelling van het Vlaams Vredesinstituut naar aanleiding van de herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni