Vergunning voor Ninoofsepoort, tramtracé in vraag

Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
16/10/2014

Na jaren van onduidelijkheid is er eindelijk een vergunning voor de heraanleg van de Ninoofsepoort met een nieuw park. Dat vernam brusselnieuws.be. Ondertussen laait het protest tegen het tramtracé door het geplande park opnieuw op. Minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) is bereid het tracé te herbekijken.

De eerste plannen voor de vernieuwing van de Ninoofsepoort dateren al van 2008. De vergunningsaanvraag volgde begin 2011. Daarna belandde het dossier in een impasse. Maar navraag bij minister Smet en minister-president Rudi Vervoort (PS) leert dat er eindelijk vooruitgang is. "De vergunning is woensdag afgeleverd", bevestigt de woordvoerder van Smet. Dat betekent dat de lang verwachte opknapbeurt, inclusief de aanleg van een nieuw park, dichterbij komt.

Het geplande park zou volgens de plannen wel doorsneden worden door de tram. Stadsverenigingen als Arau en Bral verzetten zich daar al langer tegen. Zij pleiten ervoor om de tram op de Ninoofsesteenweg te houden, tussen de twee geplande appartementsgebouwen.

"Een tram door het park breekt de publieke ruimte op en staat zorgeloos kinderspel in de weg", klinkt het bij Bral. "Bovendien hypothekeert het een mogelijke toekomstige tramverlenging richting stadscentrum en creëert het tracé een nieuwe barrière tussen Brussel en Molenbeek."

Ook het architectenbureau van Xaveer De Geyter (XDGA), dat een studie voor de zone uitwerkte, de gemeente Molenbeek en Brussels schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans (MR) toonden zich al tegenstander van het in 2011 vastgelegde tracé.

Smet belooft nu te bekijken of het tracé in extremis nog kan worden bijgestuurd. "Er zijn inderdaad goede argumenten om de tram niet door het park te sturen", zegt woordvoerder Gorik Van Holen. "We gaan nu met minister-president Rudi Vervoort bekijken of we nog een vergunningswijziging kunnen aanvragen enkel voor de tramsporen. Dat hoeft de start van de werkzaamheden niet te vertragen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni