Stakers BM&S halen slag thuis

SDS
© brusselnieuws.be
22/12/2014

Na 124 dagen staking heeft NMBS-onderaannemer BM&S een akkoord bereikt met zijn stakende schoonmakers. De ontslagen vakbondsafgevaardigden mogen weer aan de slag, en als hun naam gezuiverd is ook weer in Schaarbeek. Ze gaan op 5 januari weer aan de slag, hun collega's al vanaf morgen.

Dat meldt Spero Houmey, syndicaal afgevaardigde voor de schoonmaaksector bij vakbond ABVV.

De overeenkomst is maandag getekend, op de 124ste dag van de staking. In de afgelopen tien jaar staakten alleen de arbeiders van de failliete Boch-fabriek in 2009 langer: vier maanden en tien dagen, ofwel 132 dagen.

Vanaf dinsdag kunnen de werknemers opnieuw aan de slag gaan, voor zover de treinen weer naar de site in Schaarbeek gestuurd worden. Door de staking waren die deels naar een andere vestiging afgeleid om gereinigd te worden.

BM&S staat toe dat de twee ontslagen vakbondsafgevaardigden vanaf 5 januari tegen dezelfde voorwaarden en met dezelfde uurroosters weer aan de slag gaan, maar voorlopig niet in het atelier van Schaarbeek.

De twee mannen worden door BM&S beschuldigd van corruptie, maar hebben dat zelf altijd ten stelligste ontkend. De NMBS heeft een intern onderzoek geopend. Pas als het corruptieonderzoek hen vrijspreekt, mogen ze terug naar de werkplaats van Schaarbeek-Vorming.

De drie langdurige interim-schoonmakers mogen ook opnieuw aan de slag. Hun arbeidsvoorwaarden moeten nog nader bepaald worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni