Dwangsom stakingsbreking: Schaarbeek weet nergens van

SDS
© brusselnieuws.be
03/09/2014

Schaarbeek en Brussel-Stad zijn veroordeeld tot het betalen van een dwangsom van 10.000 euro per dag dat de politie niet helpt een staking bij de schoonmaakfirma BM&S te breken. "Wij weten nergens van, en deze staking vindt ook niet plaats op ons grondgebied", reageert Schaarbeek. De Stad Brussel tekent verzet aan tegen het vonnis.

Over de rechtszaak valt woensdag te lezen in zakenkrant L'Echo.

De werknemers van BM&S staan in voor het verwijderen van graffiti op de wagons in de werkplaats van NMBS in rangeerstation Schaarbeek-Vorming.

Ontslag vakbondsafgevaardigden
Op 21 augustus brak er bij de betrokken firma een spontane staking uit na het ontslag van twee vakbondsafgevaardigden en het stopzetten van de contracten van drie interim-medewerkers die er al lange tijd werkten.

De directie van BM&S probeerde de stakers eerst te vervangen door tijdelijke krachten. Maar toen de vakbond daar lucht van kreeg, verwittigde die het interim-bureau.

Daarop trok de directie naar de rechtbank. Op 28 augustus verkreeg ze van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg dat het stakingspiket bij de firma moest worden opgeheven opdat de werknemers die dat wensten aan het werk zouden kunnen.

"Maar de politie weigert de deurwaarder bij te staan bij het uitvoeren van het vonnis", reageerde de advocaat van BM&S.

De kabinetschef van de Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt (MR), Marc Weber, valt uit de lucht, laat hij brusselnieuws.be weten. “Wij hebben nooit bericht ontvangen van deze rechtszaak.”

“Ik hoorde vanochtend dat wij hierin veroordeeld zouden zijn. Maar wij zijn nooit verwittigd en zijn bovendien ook helemaal geen betrokken partij. Dit schoonmaakatelier ligt op een terrein van de Stad Brussel.”

'Bemoeienis gerecht'
​Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) wenst zich op zijn beurt niet te mengen in een sociaal conflict. “Deze conflicten moeten opgelost worden tussen de bestuurders van een bedrijf, het personeel en hun vertegenwoordigers”, zegt Mayeur.

Het is opmerkelijk, reageert de Stad verder, “dat de rechterlijke macht via een dwangsom van 10.000 euro per dag zich bemoeit met de werking van de politiediensten door hen op te roepen om een deurwaarder met harde hand bij te staan. Dit brengt het risico met zich mee dat de organisatie van de politie en de uitvoering van haar dagelijkse taken in het gedrang komt.” Brussel heeft beslist om derdenverzet aan te tekenen tegen het vonnis.

De gemeente Schaarbeek probeert intussen te weten te komen waar de zaak juist over gaat: “Kunt u me dat persbericht van de Stad Brussel even doorsturen?”

De Brusselse politie moest verplicht tussenbeide komen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni