Offerfeest Schaap 2 c Bart Dewaele

Stad annuleert tijdelijke slachtplaats voor Offerfeest

© brusselnieuws.be
04/09/2015

De Stad Brussel zal dit jaar geen tijdelijke slachtvloer organiseren voor het islamitische Offerfeest. Dat heeft het stadsbestuur beslist nadat de moskeeën uit de organisatie zijn gestapt. De moskeeën moedigen gelovigen aan om dit jaar geen dier te offeren.

Volgens de Stad heeft de Consultatieve Raad der Moskeeën van de Stad Brussel (CCMB) beslist om niet deel te nemen aan de organisatie van het Offerfeest. Ook zal de raad de gelovigen aanmoedigen om dit jaar geen dier te offeren. Het stadsbestuur heeft daarom beslist om dit jaar geen tijdelijke slachtplaats in te richten.

Het Offerfeest valt dit jaar op 24 september, dus over drie weken. De Stad organiseerde de voorbije tien jaar telkens een tijdelijke slachtplaats "in perfecte samenwerking met de CCMB." De raad levert normaal de offeraars, ontvillers en vrijwilligers voor het goede verloop van het feest. Ook verzekeren zij de animatie in de feestzaal bij de tijdelijke slachtplaats.

"Zonder de deelname van het CCMB kan de Stad Brussel deze dienst niet organiseren", klinkt het. "Bovendien respecteert de Stad de aanbevelingen die ze aan hun gelovigen meegeven. Bijgevolg zal er dit jaar geen tijdelijke slachtplaats worden georganiseerd in de Stad Brussel."

De voorbije maanden was er al heel wat te doen rond het ritueel slachten tijdens het Offerfeest. Vlaanderen heeft onverdoofd slachten ondertussen verboden en Brussel streeft op termijn hetzelfde na. Begin deze week had een raad van islamitische theologen al gesteld dat gelovigen niet verplicht zijn om een dier te offeren. Ze kunnen ook een gift doen.

In de andere Brusselse gemeenten die een tijdelijke slachtplaats organiseren, verandert er niets. Moslims kunnen dus nog altijd een dier offeren in Anderlecht, Molenbeek of Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni