Socialistische Mutualiteiten investeren 20 miljoen in hoofdzetel

EVC
© brusselnieuws.be
12/08/2014

Het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten gaat zijn hoofdzetel op het Sint-Jansplein renoveren. Het heeft daarvoor zopas een bouwaanvraag ingediend bij de Stad Brussel. De investering bedraagt ongeveer 20 miljoen euro.

De hoofdzetel van de Socialistische Mutualiteiten ligt op de hoek van het Sint-Jansplein en de Gasthuisstraat in hartje Brussel. Het is gebouwd door de modernistische architect Lucien Engels.

Het gebouw dateert uit de jaren 1970 en beantwoordt intussen niet meer aan de energienormen. Het gaat om een grootscheepse renovatie, ook al verandert er niets aan het volume van het gebouw. Het tijdelijk samenwerkingsverband van architectenbureau's Buro II &Archi+i en Bureau d’Architecture Henri Garcia tekenden de plannen.

Cafetaria
"Bedoeling is om er een energiezuinig gebouw van te maken. De gevel wordt helemaal afgebroken, enkel de structuur van het gebouw blijft overeind", zegt Geert Blervacq, partner bij Buro II & Archi+i, aan brusselnieuws.be. "Er komt een glazen voorgevel. De doorzichtigheid van het gebouw wordt verbeterd door op de gelijkvloerse verdieping een open ruimte te creëren met een auditorium, een open foyer en een nieuwe cafetaria met een doorzicht op de binnentuin, die wordt ontsloten."

De commerciële diensten, zoals materiaalverhuur en de medische uitleendienst, krijgen een plek aan de kant van de Gasthuisstraat.

Vóór het gebouw komt er een publiek toegankelijk voorpleintje met zitbanken.

De investering in het gebouw bedraagt 19 miljoen euro. Daar komt de kost voor inrichting en meubilair nog bovenop.

Als alles meezit starten de werken in juni 2015. Ze gaan twee jaar duren.

In het gebouw werken momenteel zo'n vijfhonderd mensen. Er verandert niets aan de werkgelegenheid. De werknemers zullen wel gestimuleerd worden om meer thuis te werken. Daarover gaat het ziekenfonds een studie uitvoeren.

Tijdens de werken moeten de medewerkers verhuizen. Het ziekenfonds onderhandelt nog over de huur van kantoren in het centrum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni