Meer Brusselaars werken in Vlaanderen

© brusselnieuws.be
16/04/2015

Meer en meer Brusselaars en Walen vinden een job in Vlaanderen, maar minder Vlamingen werken in Brussel. Het aantal Brusselaars dat de taalgrens oversteekt voor een job is sinds 2005 met 28 procent gestegen, naar iets meer dan 47.000 Brusselaars. Het aantal Vlamingen dat in Brussel werkt is sindsdien wel licht gedaald, met net geen procent.

Dat schrijft de krant Le Soir op basis van cijfers van de Europese Commissie. De stijging van het aantal Brusselse werknemers in Vlaanderen is wel niet constant. Toen de crisis in 2008 ook in Vlaanderen toesloeg, vertraagde de groei een aantal jaar, om in 2014 weer aan te trekken.

De stijging is nog sterker bij Walen: zij werken met bijna 50.000 in Vlaanderen, een stijging van 42 procent.

Een belangrijke verklaring is de lagere werkloosheidsgraad in Vlaanderen. In Vlaanderen bedraagt die 7,8 procent, in Wallonie 13 procent. In Brussel stijgt die zelfs naar 20 procent. Daarnaast smeden de arbeidsagentschappen in de gewesten ook meer samenwerkingsverbanden.

Luchthavenjobs
"Actiris heeft de afgelopen jaren fors ingezet op samenwerking met de VDAB", zegt woordvoerster Sarah Thomas aan FM Brussel. "Werkaanbiedingen worden automatisch uitgewisseld, waardoor ook meer Brusselse werkzoekenden hebben gesolliciteerd op werkaanbiedingen in Vlaanderen. Er is ook een stijging van het aantal Brusselaars dat op de luchthaven werkt."

Actiris verhuist zijn vestigingen zelfs naar gebouwen die gedeeld zullen worden met VDAB Brussel.

Er zijn ongeveer 233.000 Vlamingen die in het Brussels Gewest aan de slag zijn. Dat is een enorm aantal, maar hun aantal is in de afgelopen tien jaar wel met 0,7 procent afgenomen.

Vlaamse werknemers maken wel vaker de oversteek naar Wallonië. Hun aantal steeg met 29 procent in tien jaar tijd, maar dan gaat het wel maar om 5.689 personen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni