Gemeenten werven ambtenaren tegen radicalisering aan

© brusselnieuws.be
15/09/2014

Na Mechelen en Vilvoorde werven nu ook Molenbeek, Schaarbeek en Anderlecht radicaliseringsambtenaren aan. Deze bemiddelaars moeten jongeren overtuigen niet naar Syrië te vertrekken, en een kader scheppen voor terugkerende jihadisten.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn inmiddels 350 jonge Belgen naar Syrië of Irak vertrokken om daar binnen de rangen van IS of het Al Nusrafront de jihad te voeren. Onder hen zijn veel jonge Brusselaars die hier geradicaliseerd zijn.

Daarom zoeken Molenbeek, Schaarbeek en Anderlecht momenteel radicaliseringsambtenaren, zoals Vilvoorde en Mechelen bijvoorbeeld al eerder deden. De gemeenten krijgen 40.000 euro subsidie per jaar om de bemiddelaars aan te nemen.

Maar de gemeenten hebben verder weinig middelen om deze nieuwe bevoegdheid aan te pakken, en krijgen ook weinig informatie van de overheid, meldt de RTBF.

“Alles wat Syrië betreft, is domein van de staatsveiligheid”, zegt Sarah Turine (Ecolo) aan de Franstalige openbare omroep. Zij is in Molenbeek schepen van jeugd, sociale cohesie en interculturele dialoog. “Er is ons verteld dat er zich momenteel zes oud-Syriëstrijders in Molenbeek bevinden. Maar ik heb daar geen enkele informatie over.”

Of de nieuwe bemiddelaars toegang zullen hebben tot die informatie, is nog niet duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni