Fotograaf Michel Vanden Eeckhoudt overleden

© brusselnieuws.be
30/03/2015

De Brusselse fotograaf Michel Vanden Eeckhoudt (1947 - 2015) is zaterdag overleden aan de gevolgen van kanker. Zijn werk werd gekenmerkt door een tedere, dikwijls zwarte humor.

België heeft dit weekeinde een van zijn toonaangevende fotografen verloren. "In zijn foto's schuilde er zowel tragiek als luchtigheid", zegt Xavier Canone, directeur van het Musée de la Photographie van Charleroi, aan La Libre Belgique.

Canone organiseerde in 2002 een retrospectieve van de fotograaf. De Botanique hield een expo van zijn werk in 2007.

Net als de Franse fotograaf Henri Cartier-Bresson, die zijn appreciatie voor Vanden Eeckhoudt niet onder stoelen of banken stak, trachtte hij le moment décisif in beeld te brengen. Dat beslissende moment duidt op een visueel hoogtepunt dat samenvalt met een dramatisch hoogtepunt.

In Parijs was Vanden Eeckhoudt medestichter van het foto-agentschap Vu.

Vanden Eeckhoudt fotografeerde in zwart-wit. Hij was een fotograaf van de straat, van de open ruimte, waarin hij zich bewoog gewapend met zijn Laica. Grote en vooral kleine miserie wist hij met tedere, soms zwarte humor vast te leggen. Zijn beelden zijn doordrongen van eenzaamheid. Opvallend was zijn affectie voor honden.

De Brusselse galerie Box, waar hij twee keer tentoonstelde, komt in een persbericht adjectieven te kort om Vanden Eeckhoudt te omschrijven: Genereus, trouw, loyaal, schuchter, bescheiden, stevig en lucide".

De fotograaf wordt donderdag in Brussel gecremeerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni