Michel Vanden Eeckhoudt: verbanden

An Devroe
© Agenda Magazine
24/05/2007
Het museum van de Botanique heeft voor zijn jaarlijkse afspraak met een belangrijke fotograaf Michel Vanden Eeckhoudt uitgenodigd. De tentoonstelling geeft een overzicht van meer dan 30 jaar fotojournalistiek van deze wereldberoemde fotograaf - de lijst met internationale tentoonstellingen wordt steevast beperkt tot een selectie. Enkele recente foto's werden zelfs nog niet eerder gepubliceerd.

Het is een eer om deze regels te mogen plaatsen naast een beeld van de meesterfotograaf - Belg, levend, en vakman in de zwart-witdoka. Maar om er een meester van te maken is ook de visie achter het visuele nodig. Of het nu met een kwinkslag is of met een melancholische ondertoon, altijd stelt hij zijn beelden samen om verbanden te creëren die bij de veelheid van het gewone kijken verloren gaan. Zonder de mode te volgen, lenzen te combineren, of op de digitale trein te springen, maakt Vanden Eeckhoudt met zijn Leica beelden die meer dan 1.000 woorden vragen om ze te vatten.

Doe een fotoliefhebber eens een fotoboek van Michel Vanden Eeckhoudt cadeau, altijd prijs! De titels verraden zijn sociaal engagement, dat boven mens en dier uitstijgt. Zijn dierenfoto's roepen een scala aan menselijke gevoelens op. In zijn foto's van individuen komt het groepsdier naar boven, zoals in Chroniques Immigrées (1978), Zoologies (1982), Chiens (1997), Les fours à chaux de Chercq (2001), Justice en France (2003), of simpelweg Michel Vanden Eeckhoudt (2007).

Vanden Eeckhoudt was twintig jaar geleden een van de medestichters van het Parijse fotoagentschap Vu, en werkte voor Libération, l'Humanité, Le Monde, Le Nouvel Observateur, El País, Geo, én - de Botanique zegt het graag - nu ook als vaste fotograaf voor Vu d'Ici, het online tijdschrift van de Franse Gemeenschap.

:: Michel Vanden Eeckhoudt
plaats: Botanique, Koningsstraat 236, Schaarbeek - 02-218.37.32, info@botanique.be
data: 24.5 > 15.7.2007 - Dinsdag > zondag van 11-18.00 uur
tickets: €5/4/3

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni