Brussel nog maar eens wereldkampioen file

© brusselnieuws.be
29/08/2013
Brussel en Antwerpen zijn ’s werelds nummer een en twee als het op file aankomt. Dat blijkt opnieuw uit de laatste gegevens van verkeersinfoplatform Inrix. In Brussel staat een automobilist jaarlijks gemiddeld nu al 85 uur in de file.

Brussel duikt regelmatig op in de bovenste regionen van fileranglijstjes. De cijfers van Inrix voor juli, waarover De Tijd bericht, bevestigen nog eens het beeld van een stad die steeds verder wegzakt in fileleed. Antwerpen volgt met 76 uur overigens op een tweede plaats in het lijstje van Inrix. Na het Belgische duo volgen Los Angeles, Milaan en Londen. Gent prijkt op een 12de plaats in de top 25.

Ook voor heel België is de gemiddelde fileduur overigens nog steeds hoog. Met 59 uur bekleedt ook ons land de eerste plaats in de landenlijst van Inrix.

Pendelaars
Isaak Yperman van Transport & Mobility Leuven wijst er in de krant op dat de ringwegen rond Brussel en Antwerpen bijzonder veel verkeer aantrekken op een korte afstand. Een belangrijk deel van dat verkeer is in Brussel te wijten aan het grote aandeel pendelaars dat er niet woont, maar er wel werkt.

Vlaanderen is een van dichtst bevolkte regio's ter wereld. Een belangrijk deel van de bebouwing ligt bovendien buiten de stad. Nederland, dat in de Inrix-ranglijst op de tweede plaats komt, heeft nog een pak meer inwoners, maar slaagt erin om minder file te veroorzaken.

Slimme kilometerheffing voor personenwagens
Eerder dit jaar brak de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) een lans voor een stadstol - een vorm van rekeningrijden - als remedie tegen de Brusselse files. Ook Yperman denkt aan rekeningrijden voor personenwagens in ons land. "Een slimme kilometerheffing om het verkeer te sturen is wellicht de belangrijkste maatregel die genomen kan worden."

De top 10 ziet er als volgt uit:

1. Brussel

2. Antwerpen

3. Los Angeles

4. Milaan

5. Londen

6. Parijs

7. Honolulu

8. San Francisco

9. Manchester

10. Rotterdam

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni