Bomen in Tivolistraat zonder waarschuwing omgehakt

SDS
© brusselnieuws.be
23/12/2014

Groot was de verrassing voor bewoners van de Tivolistraat in Laken, toen gemeentediensten zonder enige uitleg twee weken geleden de acht platanen in hun straat omhakten. Bevoegd schepen Ahmed El Ktibi (PS) zegt dat de kap van de bomen noodzakelijk was, maar geeft wel toe dat de buurt niet was ingelicht.

De bomen waren jong en gezond, maar zouden te sterk groeien.

De acht bomen werden in het kader van een wijkcontract aangeplant in het begin van de jaren 2000. Platanen worden vaak gebruikt in de stad, omdat ze de luchtvervuiling goed verdragen, en weinig ruimte voor de wortels nodig hebben.

Inwoners van de Tivolistraat in Laken hadden nooit bericht ontvangen dat hun bomen zouden sneuvelen, en wisten ook niet of er nieuwe exemplaren in de plaats zouden komen.

Na meldingen van omwonenden stelde Ecolo-Groen-gemeenteraadslid Zoubida Jellab er vorige week een vraag over in de gemeenteraad.

'Overdag licht aansteken'
“Deze bomen zijn helaas niet geschikt voor de maat van de straat”, antwoordde bevoegd schepen van Groene Ruimte Ahmed El Ktibi.

“Ze ontwikkelen zich te sterk en hun te grote takken verduisteren de gevels. Op het terrein kregen onze diensten trouwens positieve reacties van inwoners van wie de ramen door de bomen afgedekt werden. Sommige buurtbewoners zeiden dat ze door de bomen ook overdag het licht in hun woning moesten aansteken.”

Maar El Ktibi gaf wel toe dat het fout was dat de buurt niet was ingelicht.

Hij voegde eraan toe dat een stedenbouwkundige vergunning voor het omhakken van de bomen niet nodig was, gezien het om bomen ging met een stam van minder dan 40 centimeter omtrek.

Spaanse aak
“We hebben daar een fout gemaakt door de buurt niet tijdig in te lichten”, erkent ook Daphne Phan Lê, woordvoerster van El Ktibi dinsdag aan brusselnieuws.be. “Inmiddels is dat gebeurd en hebben alle buurtbewoners een flyer in de bus gehad.”

De acht platanen zijn intussen vervangen door Spaanse aken. Die bomen met een roodachtig blad groeien tot maximaal tien meter hoogte, terwijl platanen tot 35 meter hoog kunnen worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni