Kritiek op verkoop Van Buurencollectie

© brusselnieuws.be
08/10/2013
Het museum Van Buuren in Ukkel veilt vanavond 50 kunstwerken uit zijn rijke collectie. Daarbij zijn werken van Gustave Van de Woestyne, Permeke en Spilliaert. De verkoop botst meer dan ooit op kritiek.

Het gaat om vijftig schilderijen, aquarellen en tekeningen, of ongeveer één derde van de volledige verzameling. Volgens de museumdirectie gaat het om stukken uit het depot die nauwelijks of nooit werden getoond.

Het museum verkoopt de werken om de verdere restauratiewerken te bekostigen. Het Brussels Gewest betaalt 80 procent van de kostprijs omdat het museumgebouw beschermd is. Het museum moet zelf de overige 20 procent bekostigen.

Daarbij zijn werken van klinkende namen: verschillende werken van Gustave Van de Woestyne, twee stukken van George Minne, twee tekeningen van Permeke, een clown van Floris Jespers en werk van Spilliaert. Uit het internationale aanbod komt er werk van de Duits-Nederlandse Heinrich Campendonk en Tsuguharu Foujita. Van Rik Wouters komen er drie stukken op de veiling: een olie op doek van een bloemencompositie, een aquarel en een tekening in Chinese inkt.

'Verkoop compromitteert het museum moreel'
In een opiniestuk in De Standaard hekelen Werner Adriaenssens en Bart Suys de verkoop van meesterwerken door de directie van het Van Buurenmuseum. Ze zijn respectievelijk curator en persverantwoordelijke van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis.Volgens Bart Suys en Werner Adriaenssens "stelt men het voor alsof een museum kan functioneren zonder een reserve". "Niets is minder waar: als bruikleengever van depotwerken aan externe tentoonstellingen bestendigt het Van Buuren Museum zich als een levende instelling. Die functie zal na de veiling een flinke deuk krijgen", schrijven ze in De Standaard.

Beiden vinden voorts dat de veiling het museum moreel compromitteert. "De belastingbetaler draagt financieel bij tot een privé-instelling die haar eigen kunst verkoopt. We zijn zeker niet gekant tegen de afstoting van erfgoed, maar wel moet dat gebeuren in overeenstemming met de deontologie van de International Council of Museums (ICOM) en volgens een aanvaardbare procedure. Kunstwerken verkopen om de kwaliteit te verbeteren of hiaten op te vullen, is verdedigbaar. Daar is in het geval-Van Buuren geen sprake van: de kunstwerken zijn van uitstekende kwaliteit en zeldzaam of uniek, en met de opbrengst zal de verzameling helemaal niet worden uitgebreid".

"Brussel heeft nog een lange weg te gaan als het met gezag wil meepraten over cultuur en musea", besluiten Suys en Adriaenssens.

De veiling heeft vanavond dinsdag om 19.30 uur plaats bij Brussels Arts Auction op de Zavel in Brussel. www.ba-auctions.com.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni