Van Buuren Museum verscherpt veiligheid

© brusselnieuws.be
08/08/2013
Het Museum Van Buuren in Ukkel verscherpt de veiligheidsmaatregelen na de diefstal midden juli van 10 kunstvoorwerpen. Het museum blijft ook bij zijn beslissing voor de verkoop van 50 kunstwerken om de verdere restauratiewerken te betalen.

Het Van Buuren Museum gaat een bijkomende alarminstallatie plaatsen die moet afgaan van zodra er iemand het domein van het museum binnendringt. Ook rondom het huis - de voormalige woning van het koppel kunstverzamelaars David en Alice Van Buuren - komen er meer camera's. Dat schrijft La Capitale en wordt bevestigd aan brusselnieuws.be.

De verscherpte maatregelen komen er na de diefstal van 16 juli. Dan werden er 10 kunstwerken gestolen ter waarde van anderhalf miljoen euro. Daarbij het pronkstuk van het museum, een wereldberoemd schilderij van Kees Van Dongen. De dieven zijn door de achterdeur binnen geraakt en gingen bijzonder snel te werk.

"Het bestaande alarmsysteem heeft goed gewerkt, maar in samenspraak met de verzekeringsfirma hebben we beslist om de veiligheidsmaatregelen op te voeren," aldus directrice Isabelle Anspach. Behalve een uitbreiding van het alarmsysteem gaan we ook een beveiligingsfirma inschakelen, die regelmatig gaat patrouilleren".

'Verkoop gaat door'
Voorts zegt Isabelle Anspach dat ze niet zal terugkomen op haar beslissing om 50 werken uit de collectie via een veiling te verkopen op 8 oktober. "Voor de verdere restauratie van het museum hebben we 600.000 euro tot 1 miljoen euro nodig", zegt Anspach aan brusselnieuws.be. "Het Brusselse Gewest betaalt 80 procent van de werken, omdat het om een beschermde site gaat. Dus daar hebben we zeker niet over te klagen. Als privé-stichting moeten we het museum beheren als een goede huisvader. Dat houdt de verkoop van een vijftigtal werken in", aldus Anspach. Volgens haar gaat het publiek het verschil ietr merken, omdat de werken zich steeds in het depot bevonden hebben.

Op de verkooplijst staan verschillende werken van Gustave Van de Woestyne en van Rik Wouters, twee stukken van George Minne, twee tekeningen van Permeke, een clown van Floris Jespers en werk van Spilliaert. Uit het internationale aanbod komt er werk van de Duits-Nederlandse Heinrich Campendonk en Tsuguharu Foujita.

De verkoop heeft plaats op 8 oktober in het veilinghuis Brussels Arts Auction aan de Zavel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni