Waterbeheersplan: waterkwaliteit kanaal komende jaren slechter

© tvbrussel
26/10/2012
Het Brussels Gewest heeft voortaan een Waterbeheersplan. Daarin staat onder meer de vernieuwing van het waterzuiveringsstation Zuid in Vorst. Daardoor gaat de waterkwaliteit van het kanaal er de komende jaren wel op achteruit.

Tegen 2015 wordt 250 miljoen euro geïnvesteerd in de watersector in het Gewest. Dat staat in het eerste Brusselse Waterbeheersplan dat vrijdag is voorgesteld door minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo).

Het plan voorziet onder meer in de modernisering van het waterzuiveringsstation Brussel-Zuid voor 50 miljoen euro, de realisatie van een overstromingsbuffer van 50.000 vierkante meter in Jette en in de verdere renovatie van het rioleringsnetwerk. "Die zijn al honderd jaar niet meer gerenoveerd", aldus Huytebroeck. "De gemeenten hebben de voorbije jaren niets gedaan. Het zal twintig jaar duren om dit aanpakken."

De partners in het Waterbeheerplan zijn de Haven, Hydrobru, Vivaqua en Leefmilieu Brussel. De negentien gemeenten zijn er niet bij betrokken.

Waterkwaliteit wordt slechter
De komende jaren dreigt de waterkwaliteit in het kanaal er wel op achteruit te gaan. Terwijl het zuiveringsstation in Vorst wordt verbouwd en komt het overtollige rioolwater bij hevige regenval immers in het kanaal terecht. Tot nu toe vindt zo'n overstort een keer of 20 per jaar plaats. Na de werkzaamheden zal de waterkwaliteit beter zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni