Meer criminaliteit in Dansaert- en Louizawijk

© brusselnieuws.be
22/09/2012
Volgens voorlopige cijfers is het aantal geregistreerde misdrijven vorig jaar aanzienlijk gestegen in Brussel-Stad, vooral in de Vijfhoek en de Louizawijk. Burgemeester Thielemans wijst op de gebrekkige juridische opvolging en het gevoel van straffeloosheid. Els Ampe (Open VLD) ziet een opeenstapeling van verkeerde beleidskeuzes.

La Dernière Heure stelt op basis van de cijfers uit een voorbereidend document voor het jaarverslag 2011 van de politiezone Brussel-Elsene dat de criminaliteit in Brussel aanzienlijk toeneemt. Vooral in de Vijfhoek en de Louizawijk zou het aantal inbreuken gestegen zijn. Het gaat vooral om diefstal in voertuigen en zakkenrollen.

In de Vijfhoek is vooral de Dansaertwijk populair bij criminelen. In de buurt waren er niet minder dan 1.050 auto-inbraken, het hoogste aantal in de hoofdstad. Er was ook een stijging met 18 procent van het geregistreerd aantal vandalismedaden. Het aantal diefstallen met geweld steeg spectaculair: +38 procent.

In de buurt van de Grote Markt springt het aantal aangiftes van zakkenrollers in het oog: 2.077, dat is ongeveer 6 keer per dag. Vooral toeristen worden geviseerd. Dat blijkt uit de piek tijdens de kerstmarkt.

In de Europese wijk werden in 2011 905 feiten gemeld.

In totaal steeg de criminaliteit met 14 procent in vergelijking met 2010 in Brussel-Stad. De politie registreerde 5.379 feiten van kleine criminaliteit. Dat is 771 keer meer dan in 2010, hetzij een stijging met 17 procent.

MR: 'Cijfers achtergehouden voor verkiezingen'
Volgens de MR-oppositie, die van veiligheid een belangrijk campagnethema maakte, moesten de cijfers al voor de zomer gepubliceerd worden maar zijn ze achtergehouden voor de verkiezingen.

Burgemeester Freddy Thielemans bevestigde ondertussen dat de politie een stijging van de criminaliteit ondervindt, maar de cijfers zelf kan hij niet bevestigen. Hij zegt ook dat er politiemensen te weinig zijn en dat justitie in gebreke blijft.

"Het echte probleem situeert zich niet op het vlak van de politie, die dagelijks uitstekend werk verricht", aldus de burgemeester. "Het probleem is het gebrek aan gerechtelijke opvolging, door een gebrek aan personeel bij het gerecht."

"De situatie is ontoelaatbaar", zegt Thielemans. "Het is tijd dat de federale regering het gerecht versterkt en dat de 400 beloofde politiemensen op het terrein komen."

De PS-burgemeester wijst er nog op dat het aantal aanhoudingen sinds 2006 is verdubbeld, "vooral dankzij de toename van patrouilles en dankzij specifieke plannen en gerichte acties per wijk."

Ampe: 'Vekeerde beleidskeuzes'
Oppositieraadslid Els Ampe schrijft de stijging van het aantal inbreuken toe aan "een opeenstapeling van verkeerde beleidskeuzes van burgemeester Freddy Thielemans. Zeg maar mismanagement."

Volgens Ampe vraagt Thielemans keer op keer meer politieagenten, terwijl hij ze zelf verkeerd inzet. "Neem bijvoorbeeld de zes politieagenten die de parkeerplaatsen voor burgemeester en schepenen achter het stadhuis moeten vrijhouden. Ook eigent Thielemans zich een politie-inspecteur toe als privéchauffeur."

De Open VLD-kandidate hekelt ook het feit dat er maar één vingerafdruktoestel is voor de ganse politiezone. Daarenboven worden te weinig vingerafdrukken genomen om daders van auto-inbraken of vandalisme te vatten via een digitale databank van vingerafdrukken.

Ampe, die ook politieraadslid is, zegt ook dat de helft van alle veiligheidscamera's in de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene niet werkt. Ofwel is de resolutie te laag of hangen er takken voor de lenzen, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni