'Livornostraat steeds vuiler en onveiliger'

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
27/04/2012
Het spookt in de Livornowijk. Overdag is dit stukje Brussel een oord van lekker eten en drinken, ’s nachts wordt het een grote nachtclub. Nadat er enkele weken geleden een jongeman doodgestoken werd, is de maat voor de buurtbewoners vol. De Livornostraat: oude Louiza of nieuw Matonge?

P arallel met de Louizalaan, zevenhonderd meter lang, op het grondgebied van drie gemeenten: Elsene, Brussel en Sint-Gillis. Een politiekantoor, zes nachtclubs. Een paar bekende en drukgefrequenteerde restaurants. Een Italiaans consulaat. Veel meer dan alleen een straat is Livorno ook een wijk die hoog-Sint-Gillis verbindt met de Elsense Kasteleinswijk.

Zes nachtclubs, we zeiden het al. En een paar louche bars. Niet in de Livornostraat zelf, maar in de kruisende Defacqzstraat. Volgens het Elsense gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V), zelf een buurtbewoonster, zijn er daardoor veel problemen in de chique buurt. "Onlangs vroeg een buurtbewoner in de vroege ochtend aan een groepje lawaaimakers of het wat stiller kon. Het groepje kwam tamelijk gedrogeerd uit een waterpijpbar gestrompeld. Hun reactie? Ze stampten de deur in en stormden naar boven, waar er klappen vielen. Zulke dingen gebeuren de jongste tijd. Bovendien is er steeds meer zwerfvuil, overlast en wildplassen. En dat in een voorheen nette buurt. Het begint hier een beetje op de Matongewijk te lijken."

Boîte
Het uiterste deel, op het grondgebied van Elsene, oogt nochtans mooi; pas halverwege de straat verandert het uitzicht. Nachtclub naast nachtclub. "Het is vooral de club naast het Italiaanse consulaat die voor overlast zorgt," zegt Yannick, de jonge uitbater van een Italiaans restaurant annex wijnbar. "Ik herinner me dat de politie er al tweemaal zwaargewapend is binnengevallen. Nu, overdag, merk je natuurlijk niets van overlast, maar je moet maar eens in het weekend komen kijken, als de drank in de man is. Enfin , voorlopig is het hier nog relatief rustig. Dat is ook wel een beetje te danken aan de vele nachtportiers van al die clubs, die agressie meestal voorkomen. Behalve dan voor die ene discotheek, une boîte des noirs , als u begrijpt wat ik bedoel. In die zin lijkt het inderdaad wat op Matonge."

Ondertussen rijdt de politie rond in de wijk. Zenuwachtig, met zwaailichten, maar zonder sirenes. Er lijkt iets op til.

"Het is hier steeds gevaarlijker," zegt een wat oudere man van Libanese origine die we in de straat treffen. "Anderhalf jaar geleden werd ik door twee mannen gegijzeld, en in mijn appartement hier vlakbij gedwongen om mijn geld en mijn gsm af te geven. Vervolgens werd ik met een revolver geslagen en vastgebonden. Het bloed gutste uit mijn hoofd. Dat is een tijdje geleden, maar sindsdien heb ik van de politie niets meer vernomen. Nu ja, dit hier (wijst naar de grond) is Brussel-stad, aan de overkant is het Sint-Gillis. 's Nachts patrouilleert hier op deze grens dan ook bijna niemand." Brussel en Elsene vormen één politiezone, Sint-Gillis zit in de zone Zuid.

'Strenger straffen'
Zijn kompaan vertelt over de moord op een jonge Albanees drie weken geleden. "Die is gestorven in de armen van zijn broer, heel zijn zijkant was met messen opengereten. Dat leek meer dan een gewone café­ruzie."

"Weet u wat het probleem is?" gaat de Libanees verder. "Het socialistische bestuur in deze stad. Ik ben zelf van vreemde origine, maar ik heb nooit hulp nodig gehad. Terwijl de socialisten vreemdelingen naar hier halen en niets durven te eisen, om hun stemmen niet te verliezen. En bijgevolg heeft Brussel een probleem met veiligheid, steeds meer. Ja, u mag dat in de krant schrijven. Moi, je suis de droite . De overheid moet opnieuw strenger straffen, anders loopt het uit de hand."

Ook deze man bevestigt het verhaal van die ene nachtclub naast het Italiaanse consulaat.

Grauw
Dat de Livornostraat op het grondgebied van drie gemeenten ligt, is ook meteen zichtbaar. Waar de straat overgaat in de Berckmansstraat - Sint-Gillis, dus -, ligt er gebroken glas van autoruiten en is het vuiler. Maar ook een blokje om, in de Veydtstraat, ligt af en toe een hoop vuilnis. Het wegdek is in slechte staat, in schril contrast met de vele mooie herenhuizen. Mooi, maar vaak niet helemaal opgeknapt. Terwijl aan het andere eind van de wijk, aanschurkend tegen het Kasteleinsplein, het uitzicht direct heel anders is.
"Er loopt daar ook een heel ander publiek rond," zegt Bianca Debaets. "Het probleem is dat er gewoonweg te veel nachthoreca in de buurt is en dat de rusturen niet gerespecteerd worden."

Debaets wil de problemen de komende gemeenteraad aankaarten bij haar burgemeester, de Elsense Willy Decourty (PS). "Ik wil weten hoeveel pv's er de jongste tijd opgemaakt zijn, en wat er kan worden gedaan om de overlast te stoppen. En misschien zal het lonen om een paar nachtclubs en bars eens vaker te controleren. Enkele buurtbewoners hebben een petitie gelanceerd: voor hen is de maat vol."

Een beetje verderop, tegen de grauwe appartementsblokken in de Tenbosstraat - toch nog een beetje dezelfde buurt - schuilt een oud vrouwtje onder een dennenboom tegen de plotse aprilse stortregen. "Het is triestig, hé," zegt ze. Waarop we vragen of het de regen is, en de kou. "Neen, alles, alles oogt zo grauw."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni