Roller derby: Stevig rondrauzende meiden op rolschaatsen

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
10/10/2011
Vrouwen die zich willen uitleven zijn bij Brussels Derby Pixies aan het juiste adres. Roller derby is namelijk een full contact-vrouwensport die aan het uitgroeien is tot een ware hype.

"Je kunt roller derby het best omschrijven als rugby zonder bal op rolschaatsen,' legt de 24-jarige EV Wonder uit, zoals de coach in het rollerderbymilieu genoemd wordt. 'Twee teams van vijf speelsters moeten proberen hun jammer voorbij de vier blokkers van de tegenpartij te krijgen. Van een bal is geen sprake. De blokkers mogen hun tegenstrevers tegenhouden met heupen en schouders."

In roller derby gaat het er dus stevig aan toe. De speelsters dragen dan ook adequate bescherming: een helm, een mondstuk en bescherming voor de polsen, knieën en ellebogen. "Het is gecontroleerde agressie, je kunt je frustratie uitwerken. Maar dat wil niet zeggen dat er vijandigheid is. Er wordt geduwd, maar iedereen kent iedereen. De sfeer op wedstrijden is heel goed, heel enthousiast. Niet voor niets noemen we elkaar derbysisters. We doen heel veel samen. En de afterparty's zijn ondertussen al berucht."

De Brussels Derby Pixies trainen in het Vander Puttenstadion aan de Brusselse Slachthuislaan. Een zaal die momenteel voldoet, maar die ze op langere termijn willen verlaten. "We zouden graag een grotere zaal hebben en zijn daar toch vrij actief naar op zoek. We moeten nu meisjes weigeren omdat we langzamerhand met te veel zijn. Onze leden moeten sowieso ouder dan achttien zijn. Dat is omdat ze dan bijna volgroeid zijn en ook tegen een stootje moeten kunnen."

Fresh Meat Day
"In februari zijn we met de trainingen begonnen en ondertussen hebben we een dertigtal leden. Onze vorige open training, waar geïnteresseerden de sport eens mochten uitproberen, zat volledig vol. Eind november hebben we een nieuwe fresh meat day ('fresh meat' zijn nieuwelingen, red.). De sport is zeer populair aan het worden, het wordt stilaan een echte hype. Volgens mij vooral omdat het een sport is voor alle soorten meisjes. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, hoe je eruitziet of hoe je gebouwd bent. Alleen wat je op het veld kunt telt."

België heeft momenteel nog geen rollerderbycompetitie, al zal daar wellicht in de loop van de komende jaren verandering in komen. De Belgische ploegen spelen dan maar oefenmatchen tegen tegenstanders uit onze buurlanden. De Pixies spelen op 29 oktober hun eerste oefenpartij en trainen hard om een goed figuur te slaan. "Tijdens onze twee wekelijkse trainingen wordt zowel techniek, uithouding als conditie geoefend. Of de meisjes daarnaast nog trainen moeten ze zelf beslissen, maar het is toch aangewezen. Er zitten wel veel talenten in onze ploeg. Die oefenmatch wordt een eerste grote test."

Een sport met vrouwen in sportkleding lokt meestal veel mannelijke kijklustigen. De mannelijke scheidsrechters in roller derby worden zelfs in drie types onderverdeeld. "Je hebt de vriendjes van de speelsters, de mannen die geïnteresseerd zijn in de sport, en dan degenen die naar de vrouwen komen kijken. Wij dragen kleren waar we ons goed in voelen, en je bent nu eenmaal beweeglijker in leggings.'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni