Rugby, maar dan op rolschaatsen? Hockey, maar met vrouw als puck? Maak kennis met Roller derby, een contactsport exclusief voor vrouwen. Sinds kort ook in Brussel.

In roller derby probeert elk team om één speelster, de jammer, voorbij het andere team te krijgen. Die proberen de aanval af te blokken en tegelijk zelf te scoren. En dat allemaal op rolschaatsen. Als u er zich niet meteen iets bij kunt voorstellen: dit filmpje maakt het allemaal wat aanschouwelijker.

Roller derby is overal ter wereld aan een opmars bezig en wordt uitsluitend door vrouwen gespeeld. Groepen vriendinnen richten een liga op, zoeken een zaal en beginnen te trainen. In een paar Belgische steden kon je je al aansluiten bij een team, en sinds kort heeft ook Brussel er eentje: de Brussels Derby Pixies.

De Brusselse studente Nisfit Hussy (niet haar echte maar haar derby-naam - ook eigen aan roller derby) ontdekte roller derby via een YouTube-filmpje en was meteen verkocht. De Brussels Derby Pixies waren geboren. Na een half jaar heeft de club al bijna 30 speelsters.

Dat roller derby een vrouwensport is, merk je ook bij de Pixies. "Een roller derby liga is een beetje als een piramide. Of beter, als een chocoladecake!" zo staat in het reglement. En wie wil opklimmen in de hiërarchie (van Freshmeat tot All-Star Pixie) legt eerst de Wendy-test en daarna de Tinkerbell-test af.

Waarom is roller derby net bij vrouwen zo populair? "Het is de enige sport waarin je als vrouw al je frustraties kwijt kunt", zegt EV Wonder, coach van de Pixies. "Vroeger speelde ik lacrosse. Bij de mannen is dat een heel ruwe contactsport, maar bij de vrouwen al veel minder. In roller derby kun je je tenminste helemaal laten gaan."

Niet voor watjes
Want roller derby is dan wel een vrouwensport, watjes hebben er niets te zoeken. Klagen tijdens de training is absoluut verboden. "Als je energie hebt om te zeuren, heb je ook energie om te trainen. Het is roller derby, geen theekransje," aldus het reglement.

En je moet tegen een stootje kunnen, zo blijkt uit de fotoreeks "A Story of Bruises" op de Facebookpagina van de Pixies. Van een schouder uit de kom of een gescheurd ligament wordt er in roller derby niet opgekeken. Verder vraagt de liga je ook om zelf te gaan fitnessen, én om elke dag het forum te volgen. Een serieus engagement dus. Hebben de speelsters dat ervoor over?

"Die extra trainingen zijn nodig om mee te kunnen en om blessures te voorkomen," zegt EV Wonder. "En wij zijn niet zo'n sportclub waar je gewoon even komt trainen en dan weer naar huis gaat. Je wordt volledig meegezogen in de roller derby-wereld. En die is geweldig. Het is meer dan een sport, het is een echte levensstijl."

In september is er een nieuwe Freshmeat-dag. Kandidaat-Pixies kunnen dan kennismaken met de wondere wereld van het roller derby.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni