Nieuwe poëzie van Bontridder

JMB
© Brussel Deze Week
07/12/2012
Passa Porta brengt een hommage aan architect-dichter Albert Bontridder (91). Bontridders nieuwe bundel 'Wonen in de vloed' (uitg. Poëziecentrum) wordt er gepresenteerd, en literaire vrienden getuigen over hem, zoals de Nederlander Bert Kooijman, met wie Bontridder sinds 1969 correspondeert, en het Brusselse 'Dichtertje' Frank De Crits. Inge Braeckman en Leonard Nolens lezen voor uit oud en nieuw werk.

Over Wonen in de vloed belden we de dichter op. "De bundel lag al jaren te wachten op publicatie; ik heb er achteraf nog drie geschreven," zegt Bontridder. De bundel draait rond merkwaardige architectuur, met pentekeningen van Bontridder erbij. "Elk gedicht gaat over een gebouw dat ik interessant vind. Het huis van de avant-gardistische architect Konstantin Melnikov (1890-1970) in Moskou, waarin het regime van Stalin hem opsloot, zette me aan het dichten." Verder maken de gedichten een tocht langs onder meer het Guggenheim Museum (Bilbao) van Frank Gehry, de constructivistische woning die Ludwig Wittgenstein voor zijn zus in Wenen bouwde of werk van Le Corbusier. "Ik heb de huizen lukraak geselecteerd."

Vrijmetselaar Bontridder heeft daarnaast ook een dichtbundel klaar die nog dit jaar door het Fonds Marcel Hofmans in private grootlogekring wordt uitgegeven. "Ik heb nog honderd gedichten liggen, en Kleur bekennen, een bundel over de schilderijen van mijn vrouw Olga (die twee jaar geleden overleed, JMB) en het beeldhouwwerk van mijn zoon Thierry."

Boekpresentatie op 11 december (20 uur) in Passa Porta, Dansaertstraat 46

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni