20 km: dode door hartstilstand, Keniaan wint

© brusselnieuws.be
26/05/2013
De Keniaan Peter Wanshiru heeft zondag de 20 kilometer door Brussel gewonnen. De 34ste editie wordt overschaduwd door de dood van een deelnemer uit Lier, die stierf aan een hartstilstand.

De 53-jarige man werd tijdens de loopwedstrijd ter hoogte van de Tervuursesteenweg onwel en viel op de grond, aldus een woordvoerster van het Rode Kruis. De hulpverleners schoten meteen te hulp om de man ter plaatse te reanimeren. De vijftiger werd overgebracht naar het ziekenhuis Saint-Luc, waar zijn overlijden werd vastgesteld. Naar verluidt zou de man eerder nooit hartklachten hebben gehad.

Het Rode Kruis deed in totaal 205 interventies, dat is minder dan de helft van het gemiddelde aantal. Het Rode Kruis was met 430 man aanwezig om de lopers te verzorgen.

Ook in 2011 en 2006 vielen telkens één dode tijdens de loopwedstrijd.

Cardioloog Pedro Brugada pleit ondertussen voor een verplicht voor medisch attest voor wie wil deelnemen aan inspannende wedstrijden. "Sommige mensen zullen we dan de deelname moeten verbieden. Maar bij de meesten zullen we dankzij de medische wetenschap de problemen kunnen behandelen zodat ze normaal kunnen leven."

Kenianen op kop
Winnaar Peter Wanshiru finishte in 59'21" en was daarmee een paar seconden sneller dan zijn landgenoot Rotich Milton Kiplagat (59'34") en de Burundees Onesphore Nkunzimana (1u.00'53"). Eerste Belg is Abdelhadi El Hachimi (1u.01'20") op de vijfde plaats. Bij de vrouwen ging de zege in 1u.13'06" voor de vierde keer naar Catherine Lallemand.

Dit jaar schreven er ruim 37.000 deelnemers, een record. Een van hen was Prins Filip. Die eindigde in de middenmoot. Er waren 122 nationaliteiten aanwezig, en ook dat is een record.

Het was een bijzonder koude editie dit jaar, met op het einde tegenwind, net wanneer het bergop gaat. De meeste deelnemers genoten evenwel van de goede ambiance langsheen het parcours.

Wie zichzelf wil zien lopen en weet wanneer hij ongeveer langs de tvbrusselcamera liep, kan daarvoor terecht op tvbrussel.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni