Brailleliga gebruikt lopers als uithangbord

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
25/05/2013
De hoofdstad maakt zich terug op voor een loopfestijn. De 34ste editie van de twintig kilometer door Brussel zal dertigduizend lopers en heel wat geïnteresseerden lokken. Een mooie gelegenheid om het publiek te sensibiliseren.

De Brailleliga is een vaste klant op de twintig kilometer van Brussel. Net als een brede schare organisaties maken ze van de gelegenheid gebruik om hun werking in de kijkers te zetten en om aandacht te vragen voor specifieke projecten. En dat doe je het best met een stevige groep.

"Dit jaar nemen we deel met meer dan 430 lopers, toch wel een mooie ploeg," stelt Lies Paelinck (32), communicatieadviseur van de Brailleliga. "Zeven jaar geleden namen we voor het eerst deel met een vijftigtal lopers. Sindsdien is dat aantal elk jaar gegroeid."

"Ons team bestaat zowel uit mensen met als uit mensen zonder een visuele handicap. Er is veel enthousiasme, veel mensen die willen gidsen, maar jammer genoeg lopen er maar een tiental slechtzienden en een paar blinden mee. Het probleem is dat mensen met een visuele beperking vaak niet weten dat ze perfect kunnen lopen, met begeleiding van een gids."

De Brailleliga heeft geen eigen sportdienst die zich actief bezighoudt met het aanbieden van sport voor mensen met een visuele handicap. Daarvoor moeten die personen bij specifieke clubs of organisaties aankloppen. De Brailleliga is uiteraard wel beschikbaar voor tips en informatie.

"Eenmaal mensen met een visuele handicap ermee beginnen, zetten ze meestal door en trekken ze anderen mee. Het is vooral kwestie van een goede gids te vinden: iemand die goed kan begeleiden, liefst van hetzelfde niveau is en tijd maakt om mee te trainen. Het is perfect mogelijk voor hen om sportief te zijn."
Het sportevenement is voor de organisatie een uitgelezen kans om het grote publiek te sensibiliseren. Ze gebruiken een deel van het inschrijvingsgeld om één of meerdere projecten financieel te steunen.

In de kijker
"Onder meer onze Brailleday wordt met dat geld gesteund," vervolgt Paelinck. "Daar kunnen slechtziende kinderen aan allerlei aangepaste activiteiten deelnemen. We willen ook een lichtlabo aanbieden. In dat labo wordt onder meer aangepast lichtadvies gegeven aan slechtziende personen, en er zal een ruimte ontwikkeld worden waarin zij diverse soorten verlichting en contrasten zouden kunnen testen. Weten dat ze hier aan meewerken, is motiverend voor de lopers."

"De twintig kilometer door Brussel is echt wel ideaal voor ons: je krijgt heel wat aandacht, je kunt sensibiliseren en fondsen werven. We schenken onze lopers een gratis T-shirt en verwachten dat zij het dragen, zodat onze naam in de kijker komt. We bieden ons team ook het Sint-Jozefinstituut aan om rustig om te kleden, zich te verfrissen en te genieten van een hapje en een drankje. Er hangt daar altijd een gemoedelijke sfeer. Dit is het enige sportevenement waarin wij actief zijn met een team, dus zorgen we dat het tiptop in orde is."

Wie zondag vanuit zijn luie zetel wil genieten van dit bruisende evenement, moet afstemmen op tvbrussel. De stadszender zal live verslag uitbrengen waardoor u niets hoeft te missen. Gaat u toch ter plaatse? Dan wordt aangeraden het openbaar vervoer te gebruiken. De MIVB versterkt voor de gelegenheid haar netwerk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni