Crisismanager voor Daarkom: Houtworm en andere zorgen

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
29/08/2012
Het Vlaams-Marokkaans Huis Daarkom moet het nieuwe seizoen in zonder vaste directeur, zonder echt programma en zonder duidelijk profiel. Het voor veel geld gerenoveerde gebouw kampt met houtworm en andere gebreken, een crisismanager ruimt puin.

D aarkom, het geesteskind van de vorige minister van Cultuur en Brussel, Bert Anciaux (SP.A), ging in september na een moeizame, jaren aanslepende opstartfase open in het vroegere theater La Gaîté aan de Wolvengracht.

Enkele maanden voor de opening kreeg directrice Roos Pauwels te horen dat Anciaux' opvolgster op Cultuur, Joke Schauvliege (CD&V), kritisch stond tegenover het nieuwe centrum en dat ze de subsidies verminderde. Met de overblijvende 500.000 euro zou na betaling van huur (jaarlijks 314.000 euro), onderhoud en personeel nauwelijks geld overblijven voor een eigen programmering. Een volwaardig programma was er dan ook niet toen Daarkom van start ging.

Rond de jaarwisseling werd de raad van bestuur uitgebreid van vijf naar twaalf leden. De versterkte raad ergerde zich over het feit dat het centrum zo moeilijk van de grond kwam. "Het had al zoveel geld gekost en er was nauwelijks culturele output," zegt bestuurslid Dirk Berckmans (N-VA). Er rezen twijfels over de manier waarop Daarkom zakelijk gerund werd. Waarna Pauwels, die net twee jaar aan de slag was, vlak voor de zomer moest vertrekken. "Zij was vooral bezig met het artistieke. Aanvankelijk was het de bedoeling om naast haar een zakelijk leider te plaatsen, maar door de crisis was daar geen geld voor," zegt voorzitter Larbi Khetouta.

Witte raaf
Marc Van den Broeke, die al op verschillende plaatsen brandjes geblust heeft, is directeur ad interim. Hij moet de komende maanden orde op zaken stellen, op financieel en organisatorisch vlak en ook in het gebouw. Door haastwerk bij de opening is de afwerking niet goed gebeurd. In januari al donderden de fraaie Marokkaanse artisanale tegels van de muur. En nu blijken de magistrale donkere trap en de muren ook nog eens aangetast door houtworm.

Terwijl Van den Broeke schoon schip maakt, probeert de raad van bestuur in allerijl een actieplan en een duidelijke koers uit te tekenen voor het Vlaams-Marokkaans Huis. In functie daarvan wordt dan een nieuwe directeur gezocht, die dan eindelijk een programma kan opstellen. Vast staat dat Daarkom geen eigen productiehuis wordt, maar vooral 'receptief' zal werken, zoals Schauvliege wil.
Het is overigens niet al kommer en kwel bij Daarkom. Marokko kwam zopas over de brug met 205.000 euro voor de werking van het centrum en zou dat bedrag volgend jaar verhogen tot 250.000 euro. Khetouta: "De financiële problemen zijn daarmee bijna allemaal achter de rug. Nu nog de witte raaf vinden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni