Polemiek tussen Anciaux en N-VA over Daarkom

© brusselnieuws.be
03/09/2012
De N-VA schiet met scherp op voormalig Vlaams minister Bert Anciaux (SP.A) over de problemen bij het Vlaams-Marokkaanse cultuurhuis Daarkom. Het project is volgens hen te duur en levert te weinig resultaat op. Anciaux wijst erop dat N-VA al drie jaar kan meebeslissen over Daarkom in de Vlaamse regering.

N-VA-parlementslid Theo Francken haalt in een opiniestuk stevig uit naar Daarkom en zijn politieke vader Bert Anciaux. Hij doet dat na de bekendmaking van de aanhoudende problemen bij het cultuurhuis. Brussel Deze Week bracht eerder aan het licht dat er een crisismanager was aangesteld en dat het gebouw geplaagd werd door houtworm. Het cultuurhuis heeft voorlopig ook nog geen programma op poten staan voor het volgende werkjaar.

Francken noemt Daarkom op knack.be "Mooi op papier, in de praktijk een nachtmerrie". "Dit is een typische Anciauxdroom, maar zijn dromenteller loopt ondertussen al op tot 6 miljoen euro. Voor dat geld kan je duizenden taalcursussen, inburgerings- en activeringstrajecten geven aan de tienduizenden werkloze Marokkanen in Brussel. En zou dat de integratie niet meer bevorderen dan het zoveelste 'high brow'-Anciauxideetje?"

Anciaux: 'Straf dat ik nog altijd alles voor het zeggen heb'
Anciaux zelf wijst de beschuldigingen van de hand. "Dit project kwam er met de steun van de voltallige Vlaamse regering, inclusief N-VA-minister Geert Bourgeois", reageert hij. "Dat Daarkom een moeilijke start kent is algemeen geweten. Vooral de prachtige renovatiewerken hebben veel tijd gevraagd en ook meer gekost dan voorzien. De Vlaamse regering heeft ook bespaard en dat heeft voor extra opstartvertraging gezorgd."

"De huidige Vlaamse regering heeft bovendien twee partijgenoten van de heer Francken aangesteld als bestuurders van Daarkom. Ze zitten dus mee aan het stuur!" gaat Anciaux verder. "De N-VA zit al drie jaar in de Vlaamse regering. Straf dat ik nog altijd alles voor het zeggen heb."

N-VA: 'Regering kon niet anders dan goedkeuring geven'
Een van de N-VA'ers in de raad van bestuur van Daarkom is Dirk Berckmans, "Anciaux verkoopt halve waarheden", zegt hij. "Zowel de huurovereenkomst als de oprichtingsakte van Daarkom zijn pas na de ondertekening goedgekeurd door de Vlaamse regering. Die stond dus voor voldongen feiten."

Berckmans wijst er ten slotte op dat hij pas sinds begin 2012 in de Raad van Bestuur van Daarkom zit. "Anciaux laat uitschijnen dat wij mede verantwoordelijk zouden zijn voor wat er de laatste zes jaar is misgelopen bij Daarkom. Quod Non."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni