Bral: 'Regering weigert te kiezen voor minder auto's'

© brusselnieuws.be
24/12/2012
“Het voorgestelde parkeerbeleidsplan is niet meer of minder dan de laatste nagel aan de doodskist van het Iris 2 plan en haar doelstelling om de autodruk met 20 procent te verminderen." Dat zegt stadsvereniging Bral in een eerste reactie op het parkeerbeleidsplan van de Brusselse regering.

De stadsvereniging, die onder meer ijvert voor minder autoverkeer in de stad, is niet blij met het plan dat minister van Verkeer Brigitte Grouwels maandag voorstelde.

"Het voorgestelde parkeerbeleidsplan van de Brusselse regering weigert om méér plaats te maken in de openbare ruimte voor mensen en minder voor auto's. Er is zelfs geen sprake meer van de 16 procent parkeerplaatsen uit het Iris 2 plan die plaats zouden maken in de openbare ruimte voor de toenemende bevolking en de 35 procent van de Brusselse gezinnen die geen auto hebben", .laat Bral weten.

Bral vindt ook dat het aantal bewonerskaarten beperkter moet. Het plan voorziet nu in twee kaarten per gezin en in bepaalde omstandigheden ook meer. "Bovendien zal de Brusselse regering een zware verantwoordelijk blijven voor de gevaren van het wild parkeren, door bewonerskaarten te blijven afleveren, zelfs al is er geen plaats meer in de openbare ruimte."

'Tarieven zoals ambitie: laag'
De Brusselse regering benadrukt dat de tarieven in Brussel een pak lager liggen dan in vergelijkbare steden, zowel wat bewonerskaarten betreft als voor de uurtarieven. Net dat aspect vindt de vereniging negatief. "De voorgestelde parkeertarieven in het plan zijn even laag als de ambitie van de Brusselse regering om van Brussel een meer leefbare stad te maken met een betere luchtkwaliteit. Het voorgestelde parkeerbeleidsplan is niet meer of minder dan de laatste nagel aan de doodskist van het Iris 2 plan en haar doelstelling om de autodruk met 20 procent te verminderen."

Het parkeerbeleidsplan, met zijn kleiner aantal parkeerplaatsen, zou oorspronkelijk het belangrijkste instrument worden waarmee de Brusselse regering het autoverkeer zou terugdringen. In het Iris 2-plan van de regering staat dat onderzocht zal worden of het aantal parkeerplaatsen op de openbare weg kan teruggebracht worden met 16 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni