Anderlecht moet stadionplan herzien

Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
07/02/2013
De plannen voor de uitbreiding van het Constant Vanden Stockstadion moeten worden overgedaan. Dat stelt de gemeente Anderlecht. De overlegcommisie gaf weliswaar een gunstig advies maar legde ook heel wat voorwaarden op. Zo moet de geplande derde ring kleiner en mag een nieuw parkeergebouw niet hoger dan drie verdiepingen.

Sporting Anderlecht wil de capaciteit van zijn stadion al langer uitbreiden tot 30.000 plaatsen. Daartoe was een plan ingediend om een zogenaamde derde ring bovenop de huidige tribunes te bouwen. De gemeente geeft nu echter aan dat dat niet kan. Zeker langs de kant van de Theo Verbeecklaan en het De Lindeplein zou een hoger stadion het zonlicht van de aanpalende huizen wegnemen.

De commissie wil ook geen opening van het stadion richting Verbeecklaan uit vrees voor geluidsoverlast tijdens wedstrijden. In het algemeen moet de architectuur op straatniveau beter aansluiten op het stedelijke weefsel.

Naast het stadion wilde RSCA graag een parkeertoren van acht verdiepingen bouwen, maar ook dat ziet de gemeente niet zitten. Het parkeergebouw mag slechts drie verdiepingen hoog zijn. Zoniet wordt geraakt aan het uitzicht op het Astridpark, is het oordeel. Ondergronds kunnen wel twee verdiepingen gebouwd worden. De club moet ook werk maken van een pendelsysteem tussen het stadion en overstapparkings.

Met de voornoemde voorwaarden geeft de gemeente gehoor aan de buurtbewoners, die al langer erg ongerust zijn over de stadionplannen. "De gemeente heeft ervoor gekozen om te luisteren en rekening te houden met de bemerkingen van de buurtbewoners inzake mobiliteit/parkeerbeleid, netheid, visuele impact en het respect voor de omliggende groene ruimten", luidt de conclusie van het advies. Het is zoeken naar een compromis tussen de ambities van de club en de bekommernissen van de buurt.

RSCA: 'Al ingrijpende inspanningen geleverd'
RSC Anderlecht reageert verbaasd dat het stadionconcept en de wedstrijdorganisatie opnieuw ter discussie worden gesteld. "Terwijl de club reeds ingrijpende inspanningen heeft geleverd op die vlakken."

Verder hoopt de club dat het gemeentebestuur uiteindelijk milder zal zijn. "Dit advies is niet bindend en wij wachten de beslissing van het college van burgemeester en schepenen af voor we ons uitspreken over de grond van het dossier", klinkt het in een communiqué. "De club herbevestigt zijn innige band met de gemeente Anderlecht en benadrukt de wil om het stadion te vergroten met eerbied voor alle partners en actoren. RSC Anderlecht heeft altijd goed samengewerkt met de gemeente en hoopt dat de gemeente hetzelfde blijft doen in de toekomst."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni