N-VA toch in Berchems bibliotheekbestuur

© brusselnieuws.be
22/11/2013

De N-VA krijgt een vertegenwoordiger in het beheerorgaan van de Nederlandstalige gemeentebibliotheek in Sint-Agatha-Berchem. De nationalistische partij werd eerst uit het bestuur geweerd, maar burgemeester Joël Riguelle (CDH) draaide bij na een klacht bij de Cultuurpactcommissie.

In het Cultuurpact uit 1972 werd bepaald dat alle partijen die vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad ook in het bibliotheekbestuur moeten zetelen. Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen had Vlaams schepen Agnès Vanden Bremt (CD&V) dus een uitnodiging gestuurd naar N-VA.

Kort voor de formele aanduiding van het nieuwe bibliotheekbestuur door de gemeenteraad liet burgemeester Riguelle echter weten dat de mandaten zouden worden verdeeld volgens de zogenaamde verdeelsleutel D'Hondt. Daardoor viel N-VA uit de boot. Raadslid Luc Demullier diende daarop klacht in bij de Cultuurpactcommissie.

Demullier laat nu weten dat de N-VA-kandidate ("een vrijwilligster die de bibliotheek goed kent", aldus de partij), toch mag zetelen. De aanduiding van de N-VA-vertegenwoordiger zal gebeuren op de gemeenteraad van december. Dat is het resultaat van een verzoeningsvergadering tussen Demullier en burgemeester Riguelle.

"De koerswijziging van het gemeentebestuur was een onbegrijpelijke provocatie", zegt Demullier in een communiqué. "Sint-Agatha-Berchem was één van de weinige Brusselse gemeenten waar quasi nooit communautaire spanningen opdoken. Gelukkig is met deze verzoening het gezond verstand teruggekeerd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni