Culinaire moestuinworkshops voor vrouwen

Céline Vincent
© Brussel Deze Week
29/08/2013
Je bent een vrouw en je wilt wat. Geen diamanten of een roze cabriolet, maar duurzaamheid en gelijke kansen. Dat is wat vzw Amazone, het Brusselse trefpunt voor vrouwen en vrouwenbewegingen, aanbiedt. Het centrum organiseert nu ook culinaire workshops met eigen verbouwde groenten.

Vorig jaar besloten de Amazones meer aandacht te besteden aan duurzame voeding, dus legden ze een moestuin aan. Met de leuze 'Beste Groenten Madame!' promoten ze gezonde eetgewoontes. Om hun credo nog meer kracht bij te zetten, breidden ze het project uit met duurzame kooklessen. Onder begeleiding van twee specialisten worden er met de groenten en het fruit uit de Amazonetuin seizoensgebonden gerechten bereid. De culinaire ateliers vinden een keer per maand plaats, en focussen iedere keer op een ander product. Zo werd er al geëxperimenteerd met eetbare bloemen en hartige macaroons. In september is het de beurt aan slow food.

"Bedoeling is dat we een link leggen tussen de tuin en onze keuken. De producten die we verbouwen, integreren we ook in de gerechten van ons plaatselijk restaurant," licht tuinverantwoordelijke Vinciane Cappelle toe. De organisatie slaat zo twee vliegen in een klap: ze sensibiliseren vrouwen rond duurzame voeding in een vrouwvriendelijk kader.

Deelname aan een workshop kost 50 euro. "Vorig jaar kregen we subsidies en konden we de activiteiten gratis organiseren. Nu moeten we het echter allemaal zelf financieren," verklaart Cappelle. Amazone wil met het project voornamelijk inwoonsters van Sint-Joost-ten-Node aantrekken, om de band met de gemeente te versterken. In de toekomst hoopt het centrum haar groene activiteiten nog verder uit te breiden met workshops rond duurzame landbouw en tuinieren.


Inschrijven kan tot de dag voor de workshop. Voor meer inlichtingen ga naar bgmadame.canalblog.com/archives/2013/03/07/26590136.html

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni