Vivaqua test energiewinning uit rioolwater

© tvbrussel
20/08/2013
Watermaatschappij Vivaqua wil bekijken of rioolwater kan gebruikt worden om huizen te verwarmen. De maatschappij heeft een riool onder de kruising van de Gentsesteenweg en de Mirtenlaan in Molenbeek uitgerust met een testinstallatie.

Rioolwater geeft heel wat warmte af. "Normaal gezien bedraagt de temperatuur tussen twaalf en vijftien graden", zegt ingenieur Olivier Broers van Vivaqua. "Tijdens deze periode gaat dat tot twintig graden. Bijvoorbeeld door water afkomstig van bad en douche, of de wasmachine."

Om die warmte te recupereren, heeft Vivaqua warmtewisselaars in de riool geplaatst. Die voeren warmte naar een warmtepomp, die op zijn beurt daaruit energie recupereert.

Vivaqua hoopt dat in de toekomst het systeem kan dienen voor de verwarming van huizen. "Dat biedt veel voordelen", zegt Broers. "Er is geen CO2-uitstoot en het haalt de energierekening naar beneden."

Of het systeem daar ook effectief geschikt voor is moet duidelijk zijn na de winter, wanneer de test afgelopen is. Als de resultaten positief zijn, wil de watermaatschappij in de toekomst een installatie toevoegen aan riolen die gerenoveerd worden.

Het gebruiken van rioolwater om energie te recupereren staat nog in de kinderschoenen. In Vlaanderen werd al een haalbaarheidsstudie uitgevoerd door het Milieu- en energietechnologie Innovatie Platform (MIP), maar is het wachten op concrete projecten. In Nederland, onder meer in Arnhem en Raalte, worden wel al concrete initiatieven uitgebouwd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni