© Marc Gysens

Spanning in Subbuteoland

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
26/06/2012
Tafelvoetbal is meer dan kicker alleen. Ook subbuteo wordt met plastic mannetjes gespeeld, met dat verschil dat je ze los over het veld kunt bewegen. Techniek, tactiek en spelinzicht zijn van groot belang.

Franz Hipfinger (67), voormalig bondsvoorzitter en vandaag lid van Brussels United, schetst de context: "Een paar jaar geleden is de Brusselse ploeg uit elkaar gevallen door misverstanden. De Brussels Subbuteo Club draagt nog altijd de naam van de hoofdstad, maar speelt in het Waals-Brabantse Rozieren en heeft amper een Brusselaar in de ploeg. Niet echt terecht, dus."

Subbuteo is een individuele sport die in twee helften van vijftien minuten wordt gespeeld. Wie in balbezit is, blijft aan zet tot hij de bal verliest of scoort. Na elke zet mag de tegenstander zijn spelers wel verplaatsen, zolang hij de tegenspelers of bal niet raakt. Op doel schieten mag alleen vanuit welbepaalde zones.

"Het spel vraagt heel wat vaardigheden, en tactisch lijkt het op het grote voetbal. Je hoeft niet per se fan voetbalfan te zijn, al zijn de meeste spelers dat uiteraard wel. Er wordt gezegd dat het geen echte sport is, maar het is hetzelfde verhaal als bij biljart en schaken... Je moet toch heel de tijd voorover buigen en dat voel je wel aan je rug. En daarbij: een spannende match spelen is best intens."

In België zijn er ongeveer 225 spelers. Onze reputatie valt best goed mee, al zijn we met de jaren ingehaald door onder meer Italië. "Sommige Belgen spelen ondertussen voor Italiaanse ploegen, al is dat alleen voor bepaalde toernooien die dichter in de buurt worden gespeeld. Veel geld gaat er in ons wereldje niet om. Toch heb je spelers die op reis gaan naar pakweg Argentinië of Amerika om daar te gaan spelen."

Brussels United heeft een zevental spelers, die vooral in de veteranencategorie uitkomen. In het verleden verdedigden ook vrouwen en jongeren de kleuren bordeaux en blauw, maar zij zijn vertrokken of gestopt. "De jongeren kunnen vandaag de dag zoveel andere dingen doen, daar kun je weinig tegen beginnen. Bij hen gaat het er uiteraard heviger aan toe dan bij ons. Onder veteranen is het gemoedelijker. We zijn eigenlijk een groep vrienden die voor het plezier wat subbuteo spelen, en af en toe een pot pakken. Als je speelt, is alcohol uit den boze, maar achteraf zeggen we uiteraard geen nee."

O ja, nog dit: normaal gezien wordt het wereldkampioenschap subbuteo tijdens het weekend van 21 juli gespeeld. "In het stadion van Manchester City. Dat kan toch tellen."

Meer over Brussels United bij Franz Hipfinger: 0497-63.20.67

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni